Blog

Starostlivosť o montérkové pracovné odevy

Pracovné odevy v montérkového materiálu v sebe nesú pohodlnosť, priedušnosť a odolnosť. Niet divu, že ide o populárne pracovné oblečenie mnohých profesií, vrátane stavebníkov, montážnych pracovníkov, mechanikov a mnohých ďalších. Na to, aby tento druh pracovného odevu poskytoval funkčnosť, je potrebné oň starostlivo dbať. Či už sa jedná o čistenie, skladovanie alebo údržbu. V tomto článku sa dočítate o tom, ako sa starať o montérkové pracovné odevy, vrátane pracovných nohavíc, pracovných búnd, či pracovných kombinéz.

Pochopenie materiálov montérkových pracovných odevov

Montérkové odevy sa vyrábajú z bavlny alebo z kombinácie bavlny a polyesteru. Málo krát nájdete tento typ odevu iba z polyesteru, pretože by nedokázal poskytnúť mäkkosť a pohodlie. Bavlna je obľúbenou voľbou pre pracovné oblečenie, pretože je priedušná, pohodlná a ľahko sa udržiava. Aj napriek tomu má však pracovné oblečenie z čistej bavlny tendenciu väčšieho rizika odretia či roztrhnutia. Práve preto sa kombinuje s pevnejším materiálom – polyesterom.

Tkanina zo zmesi bavlny a polyesteru je zmesou prírodných a syntetických vlákien. Ako sme už spomenuli, bavlna je prírodné vlákno získané z bavlníka, zatiaľ čo polyester je syntetické vlákno vyrobené z ropy. Po zmiešaní bavlny a polyesteru vytvoria látku, ktorá je trvácna, odolná proti odretiu či roztrhaniu a ľahko sa udržiava.

Pranie

Proces prania pracovného oblečenia tohto typu je nenáročné a nutné, práve pre udržanie čistého a funkčného odevu po dlhú dobu. Najlepšie, ako ho prať zistíte podľa štítku, ktorú nájdete na vnútornej strane pracovného oblečenia. Niektoré typy materiálov môžu vyžadovať špeciálnu starostlivosť, ako je pranie na nízkej teplote.

Je dôležité roztriediť svoje pracovné oblečenie na svetlé a tmavé, aby sa predišlo zafarbeniu oblečenia počas pracieho cyklu. V prípade, že sú na vašom pracovnom oblečení škvrny, odporúčame ich preprať ručne ešte predtým, ako začnete s pracím cyklom. Bavlna si tiež vyžaduje menej dráždivý prací prostriedok, preto venujte dostatočnú pozornosť na výber jemného typu pracieho prostriedku či aviváže.

Na pranie montérkových pracovných odevov použite cyklus prania na jemné oblečenie, najmä ak sú na oblečení detaily, ako gombíky, zipsy, či reflexné pruhy. Oblečenie tiež môžete prevrátiť naruby, aby sa predišlo poškodeniu práčky pri kontakte s kovovými časťami oblečenia. Vyhnite sa tiež preplneniu bubna práčky, pretože môže poškodiť tkaninu, alebo oblečenie nevyčistí dôkladne.

Sušenie a žehlenie

Sušenie montérkových pracovných odevov sa odporúča vykonať bez zásahu sušičky. Môžete ich zavesiť vo vnútri aj vonku. Je to práve preto, že príliš veľké teplo, ktoré v sušičke prúdi, môže materiály zmrštiť. Montérkové oblečenieneodporúčame sušiť v tieni, aby nestratilo farbu. Ak sa však bez sušičky nezaobídete, a potrebujete, aby vaše pracovné oblečenie bolo suché čím skôr, zvoľte najnižšiu teplotu sušenia.

Čo sa týka žehlenia, aj keď si to v niektorých prípadoch pracovné oblečenie nevyžaduje, montérkové odevy môžete žehliť na nízkej až strednej teplote. Ide o rovnaký princíp ako pri sušení v sušičke. Príliš vysoká teplota môže oblečeniu uškodiť. Na odstránenie záhybov použite paru a pre dosiahnutie najlepších výsledkov žehlite oblečenie, kým je ešte mierne vlhké.

Skladovanie a údržba

Montérkové pracovné odevy, tak ako aj ktorékoľvek iné pracovné odevy, skladujte na chladnom a suchom mieste. Nemalo by byť vystavované na priamom slnečnom svetle, aby nestratilo farbu, a ani na vlhkom mieste, aby nenavlhlo či nechytilo pleseň. Ideálne miesto je v šatníku, skrini či šuplíkoch. Vyhnite sa prepĺňaniu políc či šuplíkov, aby sa oblečenie trvalo nedeformovalo. Oblečenie tiež môžete zavesiť na vešiak.

V prípade, že je vaše oblečenie čisté, no spozorovali ste na ňom rozchádzajúce sa alebo natrhnuté švy, prerezaný materiál alebo chýbajúci gombík, myslite na jeho opravu skôr ako ho vyhodíte. Často sa môže jednať iba o maličkosť, ktorú dokážete spraviť behom pár minút z pohodlia domova, alebo môžete svoje oblečenie zveriť do rúk krajčírky. Pracovné oblečenie je navrhnuté na to, aby vydržalo množstvo pracovných hodín, preto sa nenechajte malými poškodeniami odradiť od jeho používania. Riešte však problémy skôr, ako sa stanú závažnejšími a pracovné oblečenie bude nenositeľné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *