Blog

Kvalitné reflexné pracovné odevy pre prácu na cestách

Pri práci na ceste je najdôležitejšia bezpečnosť. Platí to pre všetkých pracovníkov, ktorí pracujú na cestách alebo v ich blízkosti, pri slabom osvetlení alebo v tme. Viditeľní by mali byť najmä stavební pracovníci, cestári, či dokonca záchranári alebo hasiči. Pre zaistenie bezpečnosti je dôležité byť viditeľný pre všetkých účastníkov cestnej premávky, vrátane chodcov. Najlepšiu viditeľnosť vám zabezpečia reflexné pracovné odevy v žiarivých farbách.

Nie všetky reflexné pracovné odevy sú však rovnaké. Kvalitné reflexné pracovné odevy môžu výrazne zmeniť bezpečnosť pracovníkov na cestách. V tomto článku sa pozrieme na výhody kvalitných reflexných pracovných odevov a na čo si dať pozor pri ich výbere.

Základ každého reflexného odevu

Základom každého reflexného pracovného odevu je materiál, ktorý odráža svetlo. Tento materiál sa zvyčajne skladá z malých sklenených guľôčok alebo mikrohranolov, ktoré sú vložené do vrstvy látky alebo vinylu. Keď svetlo svieti na tieto guľôčky alebo hranoly, odráža sa späť smerom k zdroju svetla, vďaka čomu je nositeľ viditeľnejší pri slabom osvetlení alebo v tmavých podmienkach. Množstvo odrazeného svetla závisí od kvality reflexného materiálu, ako aj od dizajnu a konštrukcie odevu.

Okrem reflexného materiálu je dôležitá aj farba odevu. Fluorescentné farby ako je žltá či oranžová sú najčastejšie používané farby pre pracovné odevy na cesty. Zabezpečujú viditeľnosť pracovníka cez deň a odlišujú ho od ostatných účastníkov cestnej premávky. Okrem reflexného materiálu môže mať vysokokvalitné reflexné pracovné oblečenie aj ďalšie bezpečnostné prvky, ako sú reflexné pruhy a odolná konštrukcia, aby odolali požiadavkám práce.

Rozloženie reflexných prvkov na pracovnom odeve

Rozmiestnenie reflexných prvkov na pracovnom odeve sa môže líšiť v závislosti od konkrétnych požiadaviek práce alebo odvetvia. Vo všeobecnosti sa však reflexné prvky zvyčajne umiestňujú v oblastiach, kde sú pri slabom osvetlení pre ostatných najviac viditeľné, napríklad na chrbte, hrudníku, rukách a nohách.

Napríklad pracovníci v stavebníctve alebo pri cestných prácach môžu mať na vestách, bundách a nohaviciach reflexné pásky alebo nášivky, aby sa zvýšila ich viditeľnosť pre motoristov a operátorov ťažkých zariadení. Podobne môžu mať pohotovostní pracovníci, ako sú policajti, hasiči a zdravotníci, na uniformách reflexné pruhy alebo nášivky, aby boli v núdzových situáciách viditeľnejší.

Veľkosť a umiestnenie reflexných prvkov na pracovnom odeve môžu regulovať aj priemyselné normy alebo vládne nariadenia, aby sa zabezpečila maximálna viditeľnosť a bezpečnosť pracovníkov. Tieto normy sa môžu líšiť v závislosti od odvetvia a krajiny.

Bezpečnostné normy pre reflexné pracovné odevy

Medzinárodná norma EN ISO 20471 stanovuje požiadavky na pracovné odevy s vysokou viditeľnosťou pre zamestnancov v oblastiach s vysokým rizikom. Správne použitie bezpečnostných pracovných odevov je veľmi dôležité a malo by byť prioritou, aj keď pracujete v oblastiach s dôležitou viditeľnosťou iba počas krátkej doby pracovného dňa. EN ISO 20471 nahradila staršiu normu EN 471 a je rozdelená do troch tried podľa rizikovej zóny, v ktorej pracujete, a podľa toho, ako dobre produkt dokáže chrániť zamestnanca.

Vo všetkých výrobkoch musia byť reflexné prvky viditeľné v súlade s požiadavkami na danú triedu. Táto požiadavka určuje, akú plochu musia reflexné prvky a fluorescenčné materiály pokrývať. Všetky reflexné prvky by mali byť schopné reflektovať svetlo rovnako ako výrobky triedy 2 podľa staršej normy EN 471.

Okrem klasického pracovného odevu sa pri práci na cestách zídu reflexné pracovné vesty, ktoré slúžia najmä pre manažérov či dozor pri práci, no tiež patria medzi povinnú výbavu každého automobilu. V prípade slnečného oblečenia, kedy je na pracovnú bundu príliš teplo, určite využite možnosť nosiť reflexné pracovné tričko, v ktorom vás bude zaručene vidieť. V opačnom prípade, teda v sychravom počasí, môžete siahnuť po reflexných pršiplášťoch, odolných voči vode alebo snehu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *