Blog

Tipy pre profesionálov: Ako rozpoznať kvalitné pracovné odevy

Ako dlhoroční pracovníci vo svojom obore isto viete, v akom pracovnom odeve je vám najlepšie. Či už preferujete pracovnú bundu zateplenú alebo nie, či nohavice s náprsenkou alebo bez nej. Pod výberom kvalitného pracovného odevu nie je iba strih a farba.

Výber kvalitného pracovného oblečenia môže mať zásadný vplyv na výkon pri vašej práci. Vysokokvalitné pracovné odevy sú navrhnuté tak, aby odolali rôznym nástrahám na pracovisku, poskytovali pohodlie a funkčnosť a pomáhali vám vyzerať a cítiť sa pri práci sebaisto.

Pri toľkých možnostiach dostupných na trhu však môže byť náročné vedieť, čo hľadať pri výbere pracovného odevu. V tomto článku si rozoberieme niekoľko tipov, ako rozoznať kvalitné pracovné oblečenie, na základe materiálu aj detailov. Dodržiavaním týchto rád sa môžete informovane rozhodovať pri výbere pracovného oblečenia, ktoré vydrží dlhšie, bude fungovať lepšie a v konečnom dôsledku vám pomôže dosiahnuť úspech vo vašej práci. Od látky po šitie a funkčné detaily sa budeme zaoberať najdôležitejšími faktormi, ktoré vám môžu pomôcť identifikovať kvalitné pracovné odevy a zabezpečiť, aby ste zo svojej investície vyťažili maximum.

Materiál – telo pracovného odevu

Pokiaľ ide o výber materiálov pre kvalitné pracovné odevy, je potrebné zvážiť niekoľko možností. Najlepšie materiály pre pracovné odevy sú tie, ktoré sú odolné, pohodlné a funkčné pre konkrétnu pracovnú náplň. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme dva najpoužívanejšie materiály v prípade pracovných odevov, ich výhody, vhodné použitie pri druhu oblečenia a nástrahy, ktorým viete predísť.

Bavlna

Bavlna je prírodné vlákno, ktoré je priedušné, pohodlné a nenáročné na údržbu. Je to skvelá voľba pre pracovné oblečenie, ktoré musí byť pohodlné a ľahko sa v ňom pohybovať. Najlepší druh pracovného oblečenia tohto typu sú tričká, pracovné nohavicepracovné bundy. Všetko však záleží od hrúbky textilu.

Ľahká bavlna je priedušná a dobre saje pot či vodu. Je ideálna pre tričká s krátkym rukávom alebo ľahké pracovné bundy. Stredne hrubá bavlna je vynikajúca na pracovné nohavicepracovné bundy, ktoré sú vhodné do primeraných pracovných podmienok s pevnejšou štruktúrou. Hrubá bavlna je ako stvorená pre suchú zimu alebo chladné priestory bez kontaktu s vodou. Je hrejivá, no pri daždi by absorbovala množstvo vody, nakoľko nemá vodeodolné schopnosti.

Bavlna má okrem skvelých výhod aj nedostatky, ktoré znižujú kvalitu pracovného oblečenia, a to najmä pri drahších kusoch oblečenia, na pohľad vyzerajúcich kvalitne. Jedným z nedostatkov je že bavlna je síce absorbujúci materiál, vďaka čomu vám nebude v letnom období stekať po tele pot, no len tak ľahko sa oblečenie nevysuší. Pracovať v spotenom tričku nie je zrovna najpohodlnejšie, však? Na druhú stranu ale dobre izoluje, preto sa nebojte bavlnené tričko zvoliť v mierne teplých alebo chladnejších pracovných prostrediach.

Veľkým nedostatkom bavlny je zmrštenie materiálu príliš častým praním pri vyšších teplotách. Bavlna, sama o sebe, má tendenciu sa zmenšiť, ak nie je pratá podľa návodu. Týmto krokom môžete prísť o pracovné oblečenia behom pár desiatok minút.

Oproti umelým vláknam, bavlna sa opotrebováva rýchlejšie, čo znižuje životnosť pracovného oblečenia. Takže, ak plánujete investovať do pracovnej bundy, pracovných nohavíc či iného oblečenia, uvedomte si pracovné podmienky a pracovnú náplň, ktorú v odeve budete vykonávať, a podľa toho zvážte, či je pre vás bavlna tá pravá. Nekvalitné pracovné bundy majú vo všeobecnosti vyšší obsah bavlneného vlákna ako umelého (PES, polyester).

Polyester

Polyester je syntetické vlákno, ktoré je ľahké, odolné a odvádza vlhkosť. Polyesterové pracovné odevy sa v posledných rokoch stávajú čoraz obľúbenejšími vďaka ich odolnosti, schopnosti odvádzať vlhkosť a všestrannosti. Je to pevný a odolný materiál, skvelo odvádzajú vlhkosť a v prípade absorpcie vody vie rýchlo uschnúť. Vo všeobecnosti je nenáročný na starostlivosť, je všestranný a v mnohých prípadoch dodáva odolné vlastnosti bavlneným odevom.

Nedeformuje sa ani počas častejšieho prania, pričom výborne odoláva slnečnému žiareniu. Nie je však veľmi mäkký a pohodlný, preto sa často používa spolu s bavlnou. Najviac slúži ako vrchná vrstva pracovných búnd či nohavíc, ktorým dáva schopnosti odolnosti voči vode, vetru či snehu.

Detaily, ktoré nesmú kvalitnému kúsku chýbať

Pracovné oblečenie má okrem odolných vlastností aj tie funkčné. Každý pracovník vyžaduje pridanú hodnotu od odevu, ktorý mu bude parťákom počas dlhého pracovného obdobia. Najhlavnejším kritériom kvalitného oblečenie z pohľadu detailov sú určite spevnené švy alebo dvojité prešitie. Ide o doplnok, ktorý je z funkčného hľadiska pracovného odevu najhlavnejší a nemal by chýbať pri každom kvalitnom kúsku. Spevnené švy spravidla nájdeme pri nohaviciach v oblasti kolien a pri pracovných bundách v oblasti lakťov či ramien. Ide o najviac namáhané miesta počas pohybu, ktoré sa značne opotrebovávajú viac, ako iné časti odevu.

Okrem iného určite oceníte množstvo malých aj veľkých vreciek, ktoré sú úložiskom pre všetky malé pracovné predmety. Vrecká sú neoddeliteľnou častou kvalitných pracovných búnd a pracovných nohavíc. Najčastejšie sa nachádzajú na bokoch, rukávoch, prsiach či stehnách. Svoje využitie si nájdu aj na nohaviciach s náprsenkou, kedy poskytujú vrecko priamo na prsiach.

Medzi kvalitné doplnky môžeme zaradiť aj kovové gombíky a zips, ktoré priam kričia kvalitou. Menej kvalitné oblečenie stále disponuje plastovými zapínaniami, ktoré sú oproti kovovým menej odolné. Môžu sa zlomiť či roztrhnúť, čím sa môže stať pracovný odev následne nepoužiteľným.

Na záver

Ako profesionáli už určite viete, že kvalitné pracovné oblečenie musí byť funkčné a odolné zároveň. Pri pracovných tričkách v lete poslúži skvelo polyester, v zime zas bavlna. Pracovné bundypracovné nohavicevyberajte z polybavlny, s vyšším obsahom polyesteru. Zimné pracovné bundy a pracovné nohavice by mali byť z hrubšej bavlny v spojení s polyesterovou vrchnou vrstvou. Nezabúdajte ani na doplnky, ktoré vám vedia spohodlniť a zjednodušiť pracovný výkon.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *