Blog

Ako sa vybaviť na maliarske práce

Maľovanie môže byť chaotická a náročná práca a chrániť seba a svoje oblečenie je nevyhnutné. Voľba správneho ochranného oblečenia vám môže nielen poskytnúť pohodlie, ale môže vás tiež ochrániť pred nebezpečnými chemikáliami, rozliatymi tekutinami a inými potenciálnymi rizikami.

Či už ste profesionálny maliar alebo domáci kutil, mať správne vybavenie je dôležité. Môže ísť o maľovanie stien, nábytku či klampiarskych výrobkov. Maľovať je možné rôznymi materiály, od farby cez oleje až po spreje. Základom každej práce je ochrana pracovného oblečenia, či v niektorých prípadoch dýchacích ciest či očí. V tomto článku si preberieme základné vybavenie pre maliara, týkajúce sa pracovného odevu a ochranných prostriedkov.

Výber správneho pracovného odevu na maliarske práce

Pokiaľ ide o výber správneho oblečenia na maľovanie, materiál a strih sú rozhodujúce faktory, ktoré treba zvážiť. V ideálnom prípade by ste si chceli obliecť oblečenie, ktoré vás ochráni pred postriekaním a poliatím a zároveň bude pohodlné a priedušné.

Bavlnený materiál a bavlnené zmesi sú obľúbenou voľbou, pretože sú ľahké, priedušné a savé. Môžete zvoliť pohodlnú montérkovú bundu, pracovné nohavice alebo kombinézu. Z hľadiska štýlu je najlepšie nosiť voľné oblečenie, ktoré vás nebude obmedzovať v pohybe. Tesné oblečenie môže spôsobiť nepohodlie a obmedziť rozsah pohybu, čo môže predstavovať bezpečnostné riziko. Rozhodnite sa pre oblečenie s dlhými rukávmi a nohavicami, ktoré zakryjú pokožku a znížia riziko vystavenia nebezpečným chemikáliám alebo farbám.

V prípade, že chcete vaše pracovné oblečenie ponechať čisté na ďalšie maliarske práce, jednoducho si zaobstarajte jednorázový pracovný oblek, ktorý pokryje celé telo, od hlavy až po päty. Pre túto profesiu však odporúčame vyhnúť sa netkanej textílii, či pvc materiálom. Odev by mal byť priedušný a zároveň chrániť pred zašpinením sa či kontaktom s inými chemikáliami ako je napríklad riedidlo či technický benzín. Rovnako tak viete ochrániť aj vašu obuv, a to jednorázovými návlekmi, ktoré siahajú od členka až po koleno.

Ochranné pracovné prostriedky pri maľovaní

Ochranné vybavenie je nevyhnutnou súčasťou bezpečných postupov pri maľovaní. Nebezpečné výpary, chemikálie a úlomky môžu predstavovať značné riziko pre vaše zdravie, preto je dôležité nosiť správne vybavenie, aby ste sa chránili. Masky, rukavice a ochrana očí sú niektoré z najdôležitejších ochranných pomôcok, ktoré je potrebné zvážiť.

Maľovanie si vyžaduje okrem ochrany tela či pracovného oblečenia aj ochranu rúk, dýchacích ciest, očí, či všeobecne tváre. Je dôležité nosiť pracovné rukavice, pretože môžu chrániť vaše ruky pred pôsobením chemikálií a rozpúšťadiel. Vyberte si rukavice vyrobené z nitrilového alebo latexového materiálu, ktoré sú odolné voči chemikáliám a priliehajú. Tie u nás nájdete v sekcii jednorázových rukavíc. Vyvarujte sa výberu voľných, plastových rukavíc, určených pre potravinársky priemysel.

Pokiaľ ide o masky, vyberte si respirátor určený na použitie s výparmi farieb a chemikálií. Ide o respirátory s vymeniteľnými filtrami, ktoré sú navrhnuté tak, aby chránili vaše pľúca pred vdýchnutím nebezpečných častíc. Jednorazové masky sa neodporúčajú na maliarske práce, pretože nedokážu filtrovať výpary z chemikálií či farebných sprejov.

Ochrana očí je ďalšou dôležitou súčasťou ochranného vybavenia, ktoré je potrebné nosiť pri maľovaní. Farba a nečistoty sa môžu ľahko dostať do očí a spôsobiť ich podráždenie. Noste ochranné okuliare, aby ste si chránili oči pred striekaním farby a úlomkami.

Príprava priestorov na maľovanie

Či už maľujete v interiéri alebo exteriéri, je potrebné si zaobstarať niekoľko vecí, vďaka ktorých ochránite miesta, ktoré maľovať nechcete. Určite siahnite po ochrannej plachte a zakryte ňou steny, ktoré nebudete maľovať, nábytok, trámy dverí či okná. Maliarskou páskou môžete zlepiť konce plachiet pre lepšiu izoláciu, alebo oblepiť spínače svetiel či zásuvky.

V prípade, že maľujete v interiéri, zabezpečte si dostatočné množstvo čerstvého vzduchu, najlepšie otvorením okien, či už nosíte alebo nenosíte ochranný respirátor na dýchacie cesty. Je vhodné mať v práci organizáciu, dávať pozor na umiestnenie farieb či štetcov a dbať na následné upratanie priestorov a vyčistenie pracovných pomôcok. Rovnako to platí aj v prípade maľovania v exteriéri.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *