Blog

Druhy syntetických materiálov a ich vlastnosti pri pracovnom oblečení

Rôzne druhy pracovného oblečenia sú vyrobené z odlišných materiálov, prislúchajúcich k povolaniu alebo účelu ich použitia. Syntetické materiály sa bežne používajú v pracovných odevoch, pretože poskytujú odolnosť, pohodlie a ochranu v rôznych odvetviach a pracovných úlohách. K dispozícii je množstvo druhov syntetických materiálov, z ktorých každý má svoje vlastné jedinečné vlastnosti a charakteristiky. V tomto článku si prejdeme základné syntetické materiály ktoré sú súčasťou pracovných odevov v našej ponuke, ich vlastnosti a tiež starostlivosť o ne.

Polyester (PES)

Polyester je syntetický polymér vyrobený z ropy. Ide o najobľúbenejší syntetický materiál, používaný v rôznych typoch pracovných odevov. Je ľahký a priedušný, vďaka čomu je skvelým materiálom v teplom počasí. Okrem iného poskytuje aj vynikajúcu odolnosť proti odretiu či roztrhaniu, takže patrí medzi hlavné materiály vrchnej časti odevov.

Hlavné výhody polyestra:

  • Je odolný a trvácny
  • Nekrčí sa
  • Nezmršťuje sa
  • Ľahko sa udržiava
  • Odvádza vlhkosť od tela

Najčastejšie pracovné odevy, ktoré sú vyrábané z polyestra sú pracovné tričká, pracovné bundy, montérkové nohavice, či pracovné mikiny a mnoho ďalšieho. Starostlivosť o pracovné odevy vyrobené z polyestra je pomerne jednoduchá. Pranie v práčke je úplne v poriadku, dajte si však pozor na svetlú a tmavú bielizeň v jednom pracom cykle. Používajte jemný prací prostriedok a snažte sa vyhnúť zmäkčovadlám alebo bielidlám. Sušte ideálne na vzduchu, poprípade v sušičke na nízkej teplote. Žehliť odevy nie je potrebné, nakoľko si to polyester príliš nevyžaduje.

Polyvinylchlorid (PVC)

PVC je syntetický polymér, ktorý sa bežne používa v pracovných odevoch vďaka svojej trvanlivosti, vodeodolnosti a pružnosti. PVC sa vyrába polymerizáciou vinylchloridových monomérov a môže sa vyrábať v rôznych farbách a hrúbkach, vďaka čomu ide o vynikajúci a flexibilný materiál, vhodný pre jednorazové aj trvácne a odolné odevy.

Hlavné výhody PVC:

  • Odolný voči vode, olejom a chemikáliám
  • Trvácny materiál
  • Flexibilný a ľahký
  • Odolný voči oderom a roztrhaniu
  • Skvelý ako tepelná izolácia pri nízkych teplotách

PVC je materiál ako stvorený pre pršiplášte, zimné bundy, čižmy, zástery či odevy pre rôzne chemické a priemyselné profesie. Starostlivosť o tento druh syntetického materiálu je jednoduchý, no treba dbať na správne kroky. PVC odevy sa smú čistiť ručne, s použitím handričky alebo špongie. Nepoužívajte horúcu vodu ani chemické čistiace prostriedky. Najlepšie je takéto odevy skladovať na suchom a chladnom mieste, bez dosahu priameho slnečného žiarenia.

Microfleece

Microfleece je typ flisu, ktorý je vyrobený práve z PVC. Hlavným rozdielom v porovnaní s klasickým flisom je, že microfleece váži 200g/m² alebo dokonca menej, zatiaľ čo bežný flis môže byť o čosi ťažší. Microfleece je vyrobený z husto zabalených plastových vlákien, ktoré sú tenšie ako prameň vlasov. Často sa používa ako syntetická alternatíva k prírodnej vlne, pretože kopíruje pocitové vlastnosti. Microfleece je ideálnym materiálom pre pracovné mikiny, ktoré váš zahrejú počas chladného počasia.

Polyetylén

Polyetylén je termoplastický polymér vyrobený z monoméru etylénu. Ide o všestranný materiál, ktorý sa bežne používa pri výrobe rôznych produktov vrátane pracovných odevov. Polyetylén má niekoľko vlastností, vďaka ktorým je vhodný na pracovné odevy. Je ľahký, flexibilný a odolný, vďaka čomu je ideálny na vytváranie ochranných odevov, ktoré umožňujú ľahký pohyb a odolávajú opotrebovaniu. Navyše je odolný voči chemikáliám, vode a UV žiareniu, vďaka čomu je vhodný na použitie v náročnom prostredí. Starostlivosť o takýto materiál je rovnaká ako v prípade PVC odevov, čo sa týka čistenia aj skladovania.

Polyuretán

Polyuretán je súčasťou mnohých nepremokavých pracovných odevov. Pri vodeodolných materiáloch tvorí polyuretán tenkú súvislú vrstvu – membránu. Tá veľkosťou svojich pórov umožňuje prechod menších molekúl vodných pár z teplejšieho vnútorného prostredia smerom do chladnejšieho vonkajšieho. Tým pádom voda zostáva na povrchu materiálu a neprepustí sa cez ďalšie vrstvy.

Aj napriek tomu, že existuje oveľa viac syntetických materiálov, ako sme v tomto článku spomenuli, tieto patria medzi najčastejšie. Okrem toho, že sa používajú na výrobu kvalitných pracovných odevov, sú súčasťou aj pracovných rukavíc alebo pracovných topánok. Správnou starostlivosťou o pracovné odevy zo syntetických materiálov vám budú slúžiť množstvo náročných smien, preto čistenie a uskladňovanie netreba zanedbávať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *