Blog

Tipy a triky ako prispôsobiť pracovnú obuv priamo na vaše chodidlá

Prispôsobenie pracovnej obuvi na mieru vašim chodidlám vám môže zabezpečiť pohodlnosť, podporu a ochranu, čo je dôležité, ak v práci trávite veľa času na nohách. Občas však obuv nesedí tak, ako by ste si predstavovali a hľadáte spôsoby, ako pracovnú smenu vydržať. Chýb, ktoré spôsobujú nepohodlie vašim nohám môže byť niekoľko. V tomto článku si však zhrnieme tipy a triky na to, ako sa cítiť pohodlne aj pri hodinách státia či chodenia.

Výber správnej veľkosti pracovnej obuvi

Pri výbere novej pracovnej obuvi si dvakrát premyslite, akú veľkosť zvolíte. Rôzne typy obuvi môžu mať rôzne veľkosti, preto sa nezabudnite pozrieť na špecifickú tabuľku veľkostí pre daný typ obuvi. V prípade, že ide o ľahkú a flexibilnú obuv, je bežné zvoliť reálnu veľkosť vášho chodidla. Stavte hlavne na komfort, a pokiaľ je veľkosť vášho chodila medzi dvomi číslami, zvoľte to väčšie. Okrem dĺžky je dôležité zvážiť aj šírku chodidla. Niektorí ľudia majú širšie chodidlá ako iní, a preto by ste mali zvážiť, či potrebujete obuv so širším strihom.

Pri pracovnej obuvi, ktorá je robustnejšieho tvaru, alebo pri zimnej obuvi, ktorú budete nosiť v chladnejších podmienkach myslite na to, že v nich budete možno nosiť hrubšie ponožky. Určite nechcete, aby vás topánky tlačili na prstoch a mali by ste s týmto pocitom stáť celý deň na nohách. Vyhnite sa nepohodliu a otlakom tým, že si zvolíte pracovnú obuv o jedno číslo väčšie. A pokiaľ sa obávate toho, že vám bude obuv voľná, zvoľte si takú, ktorá má šnúrky a dokážete si ju spevniť podľa vášho komfortu.

Správny materiál obuvi pre vašu pracovnú náplň

Správny výber materiálu pracovnej obuvi závisí od konkrétnej pracovnej náplne, profesie a odvetvia. Väčšina kvalitnej obuvi je vyrobených z kože alebo gumy, pretože poskytujú vysokú odolnosť voči mechanickému poškodeniu. Okrem toho však môžu disponovať aj špecifickými vlastnosťami, ktoré môžu benefitovať konkrétnym pracovným pozíciám či odvetviam:

  • Bezpečnostná obuv s oceľovou špicou je nevyhnutná pre stavebníkov, elektrikárov či záhradníkov, pretože poskytuje ochranu prstov a nohy pred úrazmi, ako sú pády ťažkých predmetov.
  • Elektrikári a technici na elektroniku by mali preferovať obuv s antistatickou ochranou, ktorá minimalizuje riziko poškodenia citlivých elektronických zariadení statickou elektrinou.
  • Pracovníci v mokrých pracovných podmienkach alebo všade v teréne môžu oceniť obuv s vodoodpudivým materiálom, ktorá udrží nohy v suchu.
  • Kuchári, zdravotnícki pracovníci a hotelový personál zas môžu využiť ľahkú textilnú obuv s priedušným materiálom, ktorý udržuje optimálnu teplotu chodidiel aj v tepelných a vlhkých podmienkach.
  • Stojace pracovné pozície určite preferujú obuv s odpružením a vložkami, čo pomáha zmierňovať únavu nôh pri dlhšom pracovnom čase.
  • Množstvo profesií vrátane poľnohospodárov, laboratórnych technikov či pracovníkov s chemikáliami ocenia gumenú pracovnú obuv, ktorá je vodotesná a ochráni chodidlá od nežiadúcich látok.

Nezanedbávajte starostlivosť o pracovnú obuv

  1. Pravidelné čistenie obuvi odstráni nečistoty a zachová jej vzhľad. Použite mäkkú kefu alebo handričku na odstránenie prachu a špiny.
  2. Po premočení alebo pracovných činnostiach v daždi nechajte obuv schnúť prirodzene pri izbovej teplote. Vyhnite sa umelému tepelnému zdroju, aby ste nepoškodili ich materiál.
  3. Pravidelné čistenie alebo výmena vložiek do obuvi pomôže udržať hygienu a pohodlie vo vnútri obuvi. V prípade potreby použite dezinfekčné spreje.
  4. Použitie primeraných produktov na starostlivosť, ako je krém alebo sprej na koženú obuv, udrží materiál hydratovaný a predlží jeho životnosť.
  5. Ak máte viacero párov pracovnej obuvi, striedanie ich umožní každému páru trochu oddychovať a zamedzí nadmernému opotrebovaniu.

Pohodlie vašich nôh je dôležitou súčasťou výborného výkonu vašej práce. Vyberte si pracovnú obuv, ktorá sedí vašim požiadavkám a pracovnej náplni a pravidelne dbajte o jej stav a životnosť. Nezanedbávajte tipy uvedené v tomto článku a veríme, že vám prinesú vytúžený komfort.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *