Blog

Povinné pracovné odevy pre výrobné strediská potravinárskeho priemyslu

Práca s potravinami je veľmi náchylná na hygienické opatrenia, ktoré je potrebné dodržiavať. V tomto odvetví je potrebné ochrániť potraviny pred stykom s nežiadúcimi látkami, najmä tými ľudskými. Sterilné oblečenie je v tomto prípade nutnosťou, preto by ste mali vedieť, čo všetko zahŕňa pracovné oblečenie pre potravinársky priemysel.

Pracovné oblečenie

V potravinárskom priemysle sa stretávame najčastejšie s bavlnenými alebo jednorázovými pracovnými odevmi. Ochranné oblečenie by malo zakrývať telo, minimalizovať vystavenie kože a zabrániť kontaminácii potravín. V rámci textilných odevov by malo byť oblečenie pre tento priemysel bielej farby, aby ste vedeli ľahko identifikovať jeho stav, či už z pohľadu čistoty alebo opotrebovania. Jednorázové pracovné odevy sú prevažne priesvitné alebo modré.

Pri niektorých úkonoch stačí mať jednoduchú bavlnenú zásteru alebo plášť. Pri práci s potravinami ochránite vlastné oblečenie a zároveň zabránite styku s jedlom vaše každodenné oblečenie. V rámci spodného odevu, teda nohavíc, môžete zvoliť gastro nohavice, ktoré sú veľmi pohodlné ako v potravinárskom, tak aj v gastronomickom priemysle. Odevy môžu obsahovať identifikačné znaky, ako sú mená, čísla alebo identifikačné kartičky, aby bolo možné jednoznačne zistiť zameranie či časť, v ktorej jednotliví zamestnanci pracujú.

Hlava a ruky

V mnohých potravinárskych prevádzkach sa vyžaduje nosenie čiapok alebo ochranných pokrývok hlavy. Tieto čiapky slúžia na minimalizovanie rizika kontaminácie potravín padajúcimi vlasmi alebo inými nečistotami z vlasov. Niektoré pracovné prostredia môžu vyžadovať nosenie sieťok na vlasy, ktoré dokonale zabezpečujú, že vlasy sa nedostanú do blízkosti potravín alebo iných produktov.

Vo výrobných strediskách potravinárskeho priemyslu sú neoddeliteľnou súčasťou pracovného oblečenia aj pracovné rukavice. Tie slúžia na ochranu rúk pred kontamináciou, ale aj na ochranu rúk zamestnancov pred potenciálnymi chemikáliami, teplom či mechanickým poškodením. Je dôležité, aby boli rukavice vybrané v súlade s konkrétnymi pracovnými úlohami a rizikami. Materiál rukavíc a ich špecifický typ by mali byť zvolené na základe druhu práce, ktorú zamestnanci vykonávajú. Najčastejšie sa používajú jednorázové rukavice, ktoré je potrebné meniť vždy, kedy sa poškodia alebo pracovník prejde na inú pracovnú činnosť, napríklad s iným typom potravín.

Pracovná obuv

Pracovná obuv v potravinárskom priemysle hrá dôležitú úlohu pri zabezpečení bezpečnosti, hygieny a ochrany zdravia zamestnancov. Tu je niekoľko tipov, na ktoré myslieť pri výbere pracovnej obuvi pre tento priemysel:

  • Vyberajte obuv, ktorá je z ľahko čistiacich materiálov. Vyhnite sa textilu a naopak, siahnite po gumených alebo kožených topánkach.
  • Myslite na to, že podlahy na pracovisku môžu byť často klzké, preto nájdite obuv s protišmykovou podrážkou.
  • V neposlednom rade myslite na vlastnú pohodlnosť. Obuv by mala podporovať správny postoj tela, aby ste nevyvíjali tlak na päty, kolená alebo chrbticu.

Najobľúbenejšími prevedeniami pracovnej obuvi sú pracovné sandále, pracovné poltopánky či zdravotnícka obuv. Všetko však záleží od pracoviska, v ktorom pracujete. Je veľký rozdiel medzi veľkým výrobným priemyslom a napríklad, malým mäsiarstvom.

Každé odvetvie potravinárskeho priemyslu si vyžaduje špecifický pracovný úbor, prispôsobený pre činnosti pracovníkov. Či už sa jedná o pracovné odevy, zástery, nohavice, pracovnú obuv alebo doplnky, je potrebné sa riadiť určitými smernicami práve pre vaše pracovisko. Nezabúdajte kontrolovať stav pracovného oblečenia a vykonávať údržbu či výmenu poškodených kusov oblečenia a pracovných pomôcok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *