Blog

Pre ktoré pracovné činnosti sú ideálne antivibračné rukavice?

Pracovať pri činnostiach, ktoré vami doslova neustále trasú môže byť náročné. Musíte sa stále sústrediť na to, aby ste držali pracovný nástroj pevne uchopený tak, aby vám nevykĺzol z rúk. V mnohých prípadoch sú pri práce nevyhnutnosťou antivibračné rukavice, ktoré majú množstvo benefitov.

Čo sú antivibračné rukavice?

Antivibračné pracovné rukavicešpeciálne navrhnuté rukavice určené na zníženie účinkov vibrácií pri práci s vibračným náradím, ako sú píly, vibračné dosky, krovinorezy a podobne. Tieto rukavice majú vynikajúce antivibračné vlastnosti a poskytujú skvelý úchop pracovnej techniky.

Tento typ pracovných rukavíc je v súlade s normou STN EN ISO 21420 z roku 2018 (2020), ktorá obsahuje všeobecné požiadavky na ochranné rukavice. Okrem toho nájdete pri antivibračných rukaviciach aj normy RS 21301 z roku 2018 a RS 21302 z toho istého roku.

Materiál antivibračných rukavíc

Antivibračné rukavice sú navrhnuté s použitím špecifických materiálov, ktoré majú schopnosť absorbovať a minimalizovať účinky vibrácií, ktorým sú pracovníci vystavení pri práci s vibračným náradím. Tieto materiály zabezpečujú ochranu rúk pred negatívnymi vplyvmi vibrácií a zároveň ponúkajú komfort a pohodlie. Môže ísť o gélové vložky, neoprén, polyuretánové peny a vlákna, kevlar, uhlíkové vlákna či termoplastické elastoméry (TPE).

Gelové vložky sú často umiestnené v dlaniach a na prstoch rukavíc. Tieto vložky majú schopnosť absorbovať vibrácie a poskytovať dodatočné tlmenie nárazov, čím znižujú ich negatívny vplyv na ruky pracovníkov.

Neoprén je elastický, odolný a vodotesný materiál, ktorý sa často využíva v antivibračných rukaviciach. Jeho pružnosť umožňuje rukaviciam lepšie priliehanie k rukám a tým aj účinnejšiu absorpciu vibrácií.

Polyuretánové peny a vláknaľahké, mäkké a flexibilné materiály, ktoré sa využívajú na výrobu antivibračných vložiek. Tieto peny dokážu absorbovať vibrácie a zároveň sú dostatočne mäkké na zachovanie pohodlia pri dlhodobom nosení.

Kevlar je vysoko pevný a odolný materiál, ktorý sa často integruje do antivibračných rukavíc na poskytnutie ochrany pred ostrými predmetmi a zároveň na zvýšenie celkovej odolnosti rukavíc.

Uhlíkové vláknaľahké a veľmi odolné voči vibráciám. Tieto vlákna sa využívajú na výrobu špičkových antivibračných rukavíc, ktoré sú schopné poskytovať vysokú úroveň ochrany.

TPEelastické a pružné materiály, ktoré sa často využívajú na výrobu antivibračných rukavíc. Tieto materiály zabezpečujú pohodlie a flexibilitu, čo je dôležité pre efektívnu prácu s náradím.

Povolania, kde antivibračné rukavice nesmú chýbať

Stavebníctvo – práca s búracími kladivami, vibračnými doskami, brúsnymi strojmi, vŕtačkami, uťahovačkami a inou vibračnou technikou. Riziko vibrácií platí aj pri obsluhe stavebných strojov.

Lesníctvo – spracovanie dreva motorovou pílou či obsluha strojov na prenos a ukladanie dreva.

Kamenárstvo a tesárstvo – brúsenie a opracovávanie dreva a surového kameňa.

Priemysel – práca s pneumatickými kladivami, brúsnymi strojmi, pílami a inými nástrojmi vyvolávajúcimi vibrácie v priemyselnom odvetví.

Záhradníctvo a údržba zelene – práca s krovinorezom, pílou, traktorovou kosačkou či iným profesionálnym záhradným náčiním. Toto môže platiť aj pri práci na družstve pri obsluhe traktora či kombajnu.

Antivibračné rukavice sú neoceniteľným nástrojom pre profesionálov, ktorí sa denne stretávajú s vibračným náradím. Používajú sa v rôznych odvetviach, ako je stavebníctvo, lesníctvo, priemysel alebo remeselnícke odvetvia. Tieto rukavice poskytujú nielen bezpečnosť, ale aj komfort, čím zvyšujú efektivitu práce a lepšiu manipuláciu s pracovným náčiním s vibráciami. Vyberte si zo širokého množstva pracovných rukavíc tie, ktoré najviac sedia s vašim povolaním či koníčkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *