Blog

Ktoré pracovné rukavice sú najodolnejšie?

Výber správnych pracovných rukavíc je kľúčový pre ochranu rúk v náročných pracovných podmienkach. Odolné rukavice nielenže chránia pred mechanickým poškodením, ale tiež zabezpečujú bezpečnosť pri práci s chemikáliami, teplom alebo ostrými predmetmi. V tomto článku zistíte odpoveď na to, ktoré materiály a typy pracovných rukavíc ponúkajú najvyššiu odolnosť a ako si vybrať tie správne pre vaše pracovné potreby.

Kľúčové vlastnosti odolných pracovných rukavíc

Mechanická odolnosť je jednou z najdôležitejších vlastností pracovných rukavíc, ktorá zabezpečuje ochranu pred fyzickým poškodením, ako sú porezania, predratie alebo pretrhnutie. Rukavice s vysokou mechanickou odolnosťou sú vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné voči opotrebovaniu a majú špeciálne vystužené oblasti, ktoré zvyšujú ich schopnosť čeliť rôznym mechanickým námahám.

Rukavice odolné voči chemikáliám poskytujú ochranu pred škodlivými látkami, ako sú kyseliny, zásady, oleje a rôzne priemyselné chemikálie. Tieto rukavice sú vyrobené z materiálov, ktoré bránia prenikaniu chemikálií a znižujú riziko chemických popálenín alebo podráždení pokožky. Materiály ako nitril, latex a PVC sú často používané na vytvorenie tejto úrovne ochrany, pričom každá z nich poskytuje rôznu úroveň odolnosti voči rôznym druhom chemikálií.

Tepelná odolnosť rukavíc zabezpečuje ochranu rúk pred vysokými teplotami a kontaktom s horúcimi povrchmi alebo materiálmi. Rukavice s tepelnou odolnosťou sú vyrobené z materiálov, ako je aramid (napríklad Kevlar), sklenené vlákna alebo špeciálne izolačné materiály, ktoré odolávajú vysokým teplotám a poskytujú ochranu pred popáleninami.

Materiály používané v odolných pracovných rukaviciach

Koža

Poskytuje vynikajúcu mechanickú odolnosť a trvanlivosť, ideálna pre náročné fyzické práce. Koža je flexibilná a prispôsobivá, čo zaisťuje pohodlie a dlhú životnosť rukavíc.

Syntetické materiály

Nitril, latex a PVC ponúkajú vysokú odolnosť voči chemikáliám, vode a opotrebeniu. Sú ľahké, flexibilné a poskytujú dobrú ochranu pri práci s rôznymi chemikáliami a v mokrých podmienkach.

Špeciálne vlákna

Kevlar a ďalšie pokročilé vlákna zvyšujú odolnosť proti porezaniu a prepichnutiu. Tieto materiály sú veľmi pevné a ľahké, čo zabezpečuje ochranu pri manipulácii s ostrými alebo ťažkými predmetmi.

Typy pracovných rukavíc podľa úrovne ochrany

  • Rukavice proti porezaniu a prepichnutiu: poskytujú ochranu pred ostrými predmetmi a sú ideálne pre manipuláciu s nožmi, sklom a inými rizikovými materiálmi
  • Tepluodolné pracovné rukavice: poskytujú ochranu pri práci s horúcimi materiálmi a pri vysokoteplotných procesoch
  • Chladuodolné pracovné rukavice: poskytujú ochranu rúk vo veľmi chladných podmienkach a predchádzajú omrzlinám či znecitliveniu prstov na rukách
  • Rukavice pre prácu s chemikáliami: zabezpečujú ochranu pred rôznymi chemikáliami, ako sú kyseliny, zásady a oleje
  • Pracovné rukavice proti vlhkosti a vode: sú ideálne pre prácu v mokrých podmienkach, kde je potrebné zabrániť prenikaniu vody a vlhkosti

Normy a certifikácie

Medzi najčastejšie certifikácie, ktoré by ste pri kvalitných a odolných pracovných rukaviciach mali hľadať, patria:

  • EN 388 (Ochrana proti mechanickým rizikám)
  • EN 374 (Ochrana proti chemickým látkam)
  • EN 407 (Ochrana proti teplu a horúcemu povrchu)
  • EN 511 (Ochrana proti chladu)
  • ISO 13997 – Táto norma poskytuje ďalší spôsob testovania odolnosti proti porezaniu, ktorý je často používaný na doplnenie údajov z normy EN 388

Kvalitné pracovné rukavice sú nevyhnutnosťou, pokiaľ chcete zabezpečiť ochranu vašich rúk. Nech už ide o kožené alebo syntetické pracovné rukavice, vyberte si jednoducho také, ktoré prislúchajú vášmu povolaniu alebo koníčku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *