Blog

Význam farby pracovných rukavíc pre jednoduchú identifikáciu

Pracovné rukavice sú základným bezpečnostným vybavením, ktoré používajú profesionáli v rôznych priemyselných odvetviach, ako je stavebníctvo, výroba a automobilový priemysel. Tieto rukavice nielen chránia ruky pred zraneniami, ale tiež pomáhajú pracovníkom vykonávať svoje úlohy efektívnejšie.

Avšak s toľkými rôznymi typmi pracovných rukavíc dostupných na trhu môže byť náročné rozlíšiť jeden od druhého. Na vyriešenie tohto problému mnohé spoločnosti začali používať farebne označené rukavíc na označenie ich špecifického účelu. V tomto článku si rozoberieme význam rôznych farieb pracovných rukavíc a ako ich možno použiť na jednoduchú identifikáciu.

Základné znaky na rukaviciach

Symboly na pracovných rukaviciach sa môžu líšiť v závislosti od typu rukavíc a odvetvia, pre ktoré sú určené. Medzi bežné symboly, ktoré môžete na rukaviciach nájsť, patria:

  • Označenie CE: označuje, že rukavice spĺňajú požiadavky noriem Európskej únie týkajúcich sa zdravia, bezpečnosti a ochrany životného prostredia.
  • Symbol ANSI: označuje, že rukavice spĺňajú normy stanovené Americkým národným inštitútom pre normy pre odolnosť proti prerezaniu, prepichnutiu a oderu.
  • Symbol EN 388: označuje, že rukavice spĺňajú európske normy pre mechanickú ochranu pred fyzickými rizikami.
  • Symbol EN 374: označuje, že rukavice spĺňajú európske normy na ochranu proti chemikáliám a mikroorganizmom.
  • Symbol ISO: označuje, že rukavice spĺňajú normy Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu pre rôzne faktory, ako je veľkosť, kvalita a výkon.
  • Symboly odolnosti proti nárazu, elektrickej ochrany, tepelnej odolnosti či odolnosti proti chladu.

Na čo je dobré farebné rozlíšenie pracovných rukavíc?

1. Bezpečnosť

Niektoré priemyselné odvetvia, ako napríklad stavebníctvo a výroba, vyžadujú použitie špeciálnych rukavíc na odlišné pracovné úkony. Farebne označené rukavice uľahčujú pracovníkom identifikáciu správnych rukavíc pre danú prácu, čím sa znižuje riziko nehôd a zranení.

2. Hygiena

V odvetviach, kde sa rukavice používajú na hygienické účely, ako je napríklad potravinársky priemysel, môžu farebne označené rukavice pomôcť zabrániť krížovej kontaminácii. Pracovníci môžu ľahko identifikovať rukavice určené na rôzne úlohy, ako je manipulácia so surovým mäsom alebo zeleninou.

3. Efektivita

Dokázať rozlíšiť rukavice podľa farby môže byť efektívnym spôsobom na precíznu a správnu prácu. Občas sa môže stať, že dva páry rukavíc pôsobia rovnako, či už materiálom alebo prevedením. Farba však dokáže rozlíšiť ich charakter, vďaka čomu viete, ktoré pri jednotlivom pracovnom úkone zvoliť.

Teória farieb pracovných rukavíc

Žltá farba

Žlté rukavice sú charakteristické pre ich jasnú farbu. Najčastejšie sa táto farba vyskytuje pri gumových rukaviciach, no neprehliadnete ju ani pri dielektrických rukaviciach. V slabom odtieni žltej nájdete aj tepluodolné rukavice či rukávniky, ktoré farbou charakterizujú teplo.

Modrá farba

Modré rukavice sa často používajú v potravinárskom priemysle alebo v iných odvetviach, kde je dôležitá hygiena, pretože modrá farba môže pomôcť určiť, či sa kus rukavice roztrhol a potenciálne kontaminoval produkt. V tejto farbe nájdete hlavne jednorázové pracovné rukavice, a to buď z latexu alebo PE. Medzi hygienické farby patrí tiež biela.

Čierna farba

Čierne rukavice sa často používajú v odvetviach, ako je stavebníctvo alebo terénne úpravy, kde pracovníci potrebujú odolnú rukavicu, ktorá vydrží hrubé zaobchádzanie a vystavenie špine a nečistotám. Všeobecne môžeme týmto popisom charakterizovať akékoľvek povolanie a jeho nutnosť nosiť tmavé pracovné rukavice. Ako príklad môžeme uviesť čierne latexové rukavice, ktoré používajú tatéri, ktorí pracujú prevažne s čiernou farbou.

Fluorescenčná farba

Rukavice s krikľavo žltou alebo oranžovou farbou sú stvorené pre to, aby vás bolo pri práci vidieť. Takéto rukavice sú vhodné pre pracovníkoch na cestách, na stavbách alebo v lesoch. Často obsahujú aj reflexné prvky pre vyššiu viditeľnosť.

Viacfarebné prevedenia rukavíc

Viacfarebné prevedenia rukavíc takmer vždy charakterizujú rôzne materiály pod odlišnými farbami. Ide o skvelý nástroj na odlíšenie napríklad textilu a gumového materiálu, alebo textilu a kože. Rukavice z dvoch farieb, teda z dvoch materiálov, môžete nájsť v kategóriách máčané rukavice, pracovné rukavice koža-textil, antivibračné pracovné rukavice, chladuodolné pracovné rukavice alebo protiporézne rukavice.

Farba rukavíc môže pomôcť s lepšou identifikáciou charakteru materiálu pracovných rukavíc, vďaka čomu si viete uľahčiť ich výber. Medzi hlavné farby pracovných rukavíc patrí žltá, modrá, čierna a kombinované farby, ktoré odlišujú rôzne typy materiálov v jednom páre pracovných rukavíc. Okrem iného nezabúdajte ani na iné ochranné pomôcky, ktoré vám môžu uľahčiť a spohodlniť prácu v náročnejších podmienkach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *