Blog

Prečo sú ochranné okuliare dôležité pre zdravie vašich očí?

Bezpečnosť očí je často prehliadaná, no zaraďujeme ju medzi kritické aspekty bezpečnosti na pracovisku. Poranenia očí môžu byť vážne a môžu viesť k trvalej strate zraku alebo dokonca k slepote. Jedným zo spôsobov, ako chrániť oči pred rizikami na pracovisku, je nosenie ochranných okuliarov. Ochranné okuliare sú navrhnuté tak, aby chránili oči pred lietajúcimi úlomkami, postriekaním chemikáliami a inými nebezpečenstvami.

V tomto článku sa budeme zaoberať tým, prečo sú ochranné okuliare dôležité pre vaše zdravie očí a ako môžu pomôcť predchádzať zraneniam očí na pracovisku. Či už pracujete v stavebníctve, vo výrobe alebo v akomkoľvek inom odvetví s možným nebezpečenstvom pre oči, pochopenie dôležitosti ochranných okuliarov vám môže pomôcť zostať pri práci v bezpečí.

Profesie, ktoré sa nezaobídu bez ochranných okuliarov

V niektorých profesiách nachádzame viac nástrah pre naše oči ako v iných. Medzi tie hlavné patrí určite stavebníctvo. Okrem prachu dokážu ochranné okuliare uchrániť aj pred úlomkami rôzneho typu, pri práci s ťažkými strojmi či pri manipulácií s nebezpečnými materiálmi.

Laboratórni pracovníci sú vystavení rôznym chemickým rizikám vrátane postriekania a výparov. Ochranné okuliare so šošovkami odolnými voči chemikáliám môžu pomôcť chrániť oči pred týmito rizikami. Rovnako sa tiež môžu chrániť zdravotníci manipulujúci s telesnými tekutinami či infekčnými látkami.

Mechanici pracujú s elektrickým náradím a strojmi, ktoré môžu produkovať lietajúce úlomky a iskry. Elektrikári zas pracujú s elektrickými obvodmi pod napätím, ktoré môžu produkovať intenzívne svetlo a teplo. Ochranné okuliare s tieňovanými sklami môžu pomôcť chrániť oči pred týmito rizikami.

Druhy ochranných pracovných okuliarov

Stretnúť sa môžete s rôznymi typmi ochranných pracovných okuliarov, odlišných práve pre ich vlastnosti ochrany. Na rôznych pracoviskách sa stretneme s rôznymi nástrahami pre naše oči, preto si vyberte okuliare, ktoré vás ochránia práve pri vašej práci.

Ochranné pracovné okuliare poskytujú základnú ochranu pred nástrahami očí. Vzhľadom pripomínajú klasické okuliare a dostať ich v rôznych farebných prevedeniach. Číre sklo je vhodné do všetkých podmienok, žlté je ideálne do hmly alebo prachu a čierne do slnečného počasia či pri manipulácií s ohňom alebo iskrami.

Uzavreté ochranné okuliare poskytujú kompletnejšie pokrytie ako ochranné okuliare s bočnými krytmi a sú navrhnuté tak, aby chránili oči pred postriekaním chemikáliami, prachom a úlomkami.

Zváračské okuliare sú určené na ochranu očí pred intenzívnym svetlom a teplom vznikajúcim počas zvárania.Pre túto profesiu je však vhodnejšie zvoliť zváračskú prilbu alebo ochranný štít.

Polarizačné okuliare znižujú oslnenie a poskytujú lepšie videnie pri jasnom slnečnom svetle, vďaka čomu sú ideálne pre prácu vonku.

Dioptrické ochranné pracovné okuliare sú určené pre ľudí, ktorí potrebujú kontaktné šošovky, ale zároveň vyžadujú ochranu zraku na pracovisku.

Pri výbere ochranných pracovných okuliarov je dôležité zvážiť špecifické riziká práce a vybrať okuliare, ktoré poskytujú primeranú ochranu. Okrem toho je dôležité zabezpečiť, aby okuliare správne sedeli a boli pohodlné na dlhodobé nosenie. Správna starostlivosť a údržba ochranných okuliarov môže tiež pomôcť zabezpečiť ich účinnosť a dlhú životnosť.

Ochranné štíty

Pracovný ochranný štít je časť osobného ochranného prostriedku, ktorý je určený na ochranu tváre a očí pred nebezpečenstvami, ako sú lietajúce úlomky pracovných materiálov, chemikálie a iné nebezpečné látky. Ochranné štíty môžu mať formu tvárových štítov alebo priezorov a často sú vyrobené z materiálov, ako je polykarbonát alebo iné pevné a odolné plasty.

Na rozdiel od ochranných okuliarov poskytujú pracovné ochranné štíty kompletnejšiu ochranu tváre a možno ich použiť v spojení s inými ochrannými prostriedkami, ako sú respirátory alebo prilby. Zvyčajne sú nastaviteľné a možno ich nosiť cez dioptrické okuliare alebo iné okuliare.

Či už pracujete vo vysoko rizikovom povolaní alebo nie, bezpečnosť očí by mala byť vždy najvyššou prioritou. Ochráňte ich kvalitnými pracovnými okuliarmi alebo štítmi v rôznych prevedeniach, prislúchajúcich vašim pracovným podmienkam a náplniam. Nezabúdajte ani na ochranu rúk s kvalitnými pracovnými rukavicami, ktoré v našej ponuke nájdete v pre všetky profesie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *