Blog

Ako vybrať ideálne pracovné rukavice pre vašu spoločnosť?

Pracovné rukavice sú jedným z funkčných doplnkov pracovného oblečenia s všestranným využitím. Používajú sa v stavebnom, farmaceutickom, chemickom či potravinárskom priemysle a mnohých iných. Na trhu je množstvo druhov pracovných rukavíc, ktoré majú odlišné vlastnosti. Práve preto si v tomto článku rozoberieme rôzne druh pracovných rukavíc pre odlišné odvetvia, vďaka čomu pre vašu spoločnosť iste vyberiete tie správne.

Jednorázové rukavice

Jednorázové rukavice sa bežne používajú na zabezpečenie ochrany od prstov až po zápästia v rôznych odvetviach. Sú navrhnuté na jedno použitie a svoje využitie si nachádzajú v rôznych odvetviach. Zdravotníci a lekári bežne používajú jednorázové rukavice počas rôznych lekárskych úkonov, aby zabránili šíreniu baktérií a infekčných chorôb. Takéto rukavice sa často používajú aj pri čistiacich prácach a to najmä pri manipulácií s chemickými čističmi, ktoré dokážu rozleptať kožu. Okrem iného si svoju obľubu nachádzajú aj v gastronomickom priemysle a to najmä pri manipulácií so surovým mäsom či hydinou. Jednorázové rukavice si pochvaľujú aj skrášľovacie profesie ako sú kaderníčky, kozmetičky či nechtárky. Rukavice vedia ochrániť pred stykom s peroxidom, acetónom či voskom. V prvom rade však ide o hygienu seba a zákazníkov.

Gumené rukavice

Gumené rukavice sú od jednorázových hrubšie a určené na viacero používaní. Sú odolné voči vode a chemikáliam a dajú sa vyčistiť. Gumové rukavice sú praktickým riešením pre mnohé pracovné pozície či náplne, kde je dôležitá podstatnejšia ochrana rúk. Svoje využitie nájdu pri práci s chemikáliami alebo nečistotami, olejom či inými látkami, ktoré na kožu nepatria. Často sa používajú na umývanie riadu či domácnosti alebo pracovných priestorov.

Textilné rukavice

Textilné rukavice poskytujú dobrú izoláciu pred teplými či studenými predmetmi. Využívajú sa v rôznych, enormne odlišných odvetviach. Medzi najhlavnejšie pracovné prostredia môžeme zaradiť čašníkov v bielych rukavičkách, ktorým slúžia rukavice na ochranu pred horúcimi alebo studenými taniermi, či pre vyššiu hygienu pre zákazníkov. Okrem iného má textilné rukavice rado mnoho pracovníkov pracujúcich v chladnejších podmienkach, či už ide o stavebné práce alebo záhradníčenie.

K textilným rukaviciam môžem zaradiť aj máčané rukavice, ktoré sú tvorené z textilu a PU, nitrylovou alebo latexovou vrstvou v oblasti dlaní. Sú pohodlné na nosenie a poskytujú ochranu pred znečistením či lepšiu manipuláciu s predmetmi.

Kožené a koža-textil rukavice

Kožené rukavice sú typom pracovných rukavíc, ktoré sa bežne používajú pre celý rad pracovných miest, ktoré si vyžadujú ochranu ruky a trvanlivosť. Často ich používajú stavebníci, ktorí potrebujú vyššiu dávku ochrany pri manipulácií s betónom, kovom alebo drevom. Takýto typ rukavíc môže byť vhodný aj pre mechanikov, ktorým vedia poskytnúť ochranu pred mastnotou, olejmi a inými tekutinami, s ktorými sa pri práci manipuluje. Snáď najdôležitejšou profesiou, v ktorej tieto rukavice nájdete, je zváračstvo.

Zváračské rukavice sú vyrobené práve z kože, nakoľko poskytujú vysokú odolnosť voči popáleniu a vylietajúcim iskrám. Kožené rukavice môžete nájsť aj v kombinácií s textilom. V tomto prípade je koža v častiach dlaní a všade tam, kde je potrebná ochrana. Textilná časť je o čosi tenšia a ohybnejšia, vďaka čomu sú rukavice pohodlnejšie.

Anti rukavice

Antistatické rukavice sú navrhnuté tak, aby zabránili hromadeniu a vybíjaniu statickej elektriny. Bežne sa používajú v odvetviach, kde sa manipuluje s citlivými elektronickými súčiastkami, ako je výroba elektroniky, montáž počítačov a výroba polovodičov. Antistatické rukavice môžu pomôcť zabrániť poškodeniu citlivých zariadení a znížiť riziko úrazu elektrickým prúdom pre pracovníkov.

Antivibračné rukavice sú navrhnuté tak, aby znížili množstvo vibrácií prenášaných na ruky používateľa. Bežne sa používajú v priemyselných odvetviach, kde pracovníci používajú elektrické náradie alebo zariadenia, ktoré produkujú značné množstvo vibrácií, ako je stavebníctvo, výroba a doprava. Antivibračné rukavice môžu pomôcť znížiť riziko vzniku syndrómu vibrácií rúk a paží, čo je stav, ktorý môže spôsobiť znecitlivenie, bolesť a zníženú obratnosť rúk.

Protiporézne rukavice

Protiporézne rukavice sú obľúbenými doplnkami pre mnohé odvetvia, pri ktorých sa manipuluje s ostrými a nebezpečnými predmetmi. Často ich používajú stavební pracovníci, ktorí manipulujú s ostrými materiálmi ako sú kov, sklo či betón. Svoje využitie si nájdu aj pre pracovníkov vo výrobe, ktorí manipulujú s ostrými predmetmi. Rovnako tak môžu poslúžiť aj záhradkárom pri manipulácií s pichľavými rastlinami alebo ostrými predmetmiako nožnice alebo záhradkárske hrable. Okrem iného existujú aj kovové protiporézne rukavice, ktoré používajú kuchári či mäsiari.

Rukavice odolné rôznym teplotám

Množstvo pracovníkov pracuje v chladných či horúcich podmienkach. Či je teplota vysoká alebo nízka, ochrana rúk je v tomto prípade na prvom mieste. Chladuodolné rukavice sú skvelým pracovným doplnkom pre práce v studených skladoch, mraziarňach či pri akejkoľvek práci v chladných priestoroch. Odolávajú mínusovým teplotám a chránia vaše ruky pred omrzlinami. Na mieste chladné a chladné pracovné podmienky poslúžia aj zimné rukavice, ktoré vedia využiť pracovníci na stavbe či v doprave.

Tepluodolné rukavice sú navrhnuté tak, aby poskytovali ochranu rukám pri manipulácii s horúcimi alebo zohriatymi materiálmi. Bežne sa používajú v celom rade priemyselných odvetví a pracovných pozícií, kde pracovníkom hrozí popálenie. Najčastejšie ide o pozície zlievačov, ktorí manipulujú s horúcim kovom a odlievacími formami či sklárov, ktorí manipulujú s horúcim sklom. Takéto rukavice však vedia slúžiť aj hasičom, ktorí sú v blízkosti vysokého zdroja tepla.

Druhov pracovných rukavíc je mnoho a ich využití ešte viac. Dúfame, že sme vám s výberom rukavíc pre vašu spoločnosť pomohli a veríme, že bezpečie na pracovisku bude o čosi dôkladnejšie. Prezrite si aj kvalitné pracovné oblečenie pre rôzne pracovné odvetvia, ktoré sa vašim pracovníkom isto zídu. Neváhajte sa nás tiež spýtať akékoľvek otázky ohľadom výberu. Radi vám poradíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *