Blog

Ako správne nosiť a používať respirátor pri práci

Ochrana dýchacích ciest je neoddeliteľnou súčasťou niektorých povolaní. Ide o povolania, či skôr pracoviská, pri ktorých vzniká nebezpečenstvo vdýchnutia nebezpečných častíc, či už sa jedná o plyn, chemikálie, vírusy, baktérie alebo prach.

Najčastejšie sa s respirátormi stretávame v oblasti zdravotníctva, kam zahŕňame zdravotné sestry, lekárov, laboratórnych technikov alebo zubárov. Okrem iného sú respirátory významné v stavebnom priemysle pri búraní stien alebo všade, kde lietajú prachové čiastočky až po strop. Ak to nie je prach, je to cement, sklolaminát alebo izolácia, ktoré sú pre ľudské telo nebezpečné. Rovnako nebezpečné sú aj chemikálie, ktoré môžeme nájsť v výrobných halách, lakovniach, a jednoducho všade, kde vzduchom lietajú chemikálie.

Pri správnom používaní môžu respirátory poskytnúť účinnú ochranu pred škodlivými časticami alebo plynmi vo vzduchu. Fungujú tak, že filtrujú vzduch, ktorý dýchame, a odstraňujú častice, ktoré môžu byť škodlivé pre naše zdravie. Respirátory pomáhajú predchádzať ochoreniam dýchacích ciest, ako je astma, bronchitída a rakovina pľúc, ktoré môžu vyplynúť z dlhodobého vystavenia časticiam prenášaným vzduchom.

Ako vybrať respirátor pre vašu profesiu

To, aký respirátor si vybrať je z časti jednoduché. Existujú dva typy respirátorov, a to respirátory proti časticiam a respirátory proti plynom a výparom.

Respirátory proti časticiam sú určené na filtrovanie častíc vo vzduchu, ako je prach, dym alebo hmla. Môžu sa použiť na ochranu pracovníkov v odvetviach, ako je stavebníctvo, baníctvo a poľnohospodárstvo, kde je bežné vystavenie časticiam prenášaným vzduchom. Respirátory proti časticiam sú dostupné v niekoľkých triedach na základe ich filtračnej účinnosti, pričom najbežnejšie sú respirátory N95, FFP1, FFP2 a FFP3. Respirátory sú navrhnuté tak, aby odfiltrovali 95 % častíc vo vzduchu a bežne sa používajú v zdravotníckych zariadeniach na ochranu pred infekčnými chorobami a vírusmi.

Plynové a výparové respirátory sú určené na ochranu pracovníkov pred škodlivými plynmi a parami, ako sú napríklad tie, ktoré produkujú chemikálie, rozpúšťadlá alebo pesticídy. Takéto respirátory existujú v prevedeniach na polovicu tváre alebo na celú tvár. Respirátory na polovicu tváre zakrývajú nos a ústa a možno ich použiť s filtrami alebo kazetami na odstránenie špecifických typov plynov alebo pár. Na ochranu očí môžete použiť ochranné pracovné okuliare. Celotvárové respirátory pokrývajú celú tvár a možno ich použiť s filtrami alebo vložkami, ako aj s poháňanými respirátormi na čistenie vzduchu, ktoré na pohyb vzduchu cez filtre alebo náplne používajú ventilátor napájaný z batérie.

Ako správne nosiť jednorázový respirátor

Po tom, čo ste si vybrali správny druh respirátora je potrebné vedieť, ako ho správne nosiť. Pred každým nasadením respirátora si umyte ruky, aby ste naň nenaniesli nečistoty ešte skôr, ako v ňom začnete pracovať. V prípade potreby použite dezinfekciu.

Priložte si masku na tvár a vyskúšajte, či vám vhodne sedí. Zistíte to tak, že ak si masku zakryjete rukami a nadýchnete sa, nemal by unikať vzduch. V prípade, že vzduch uniká, masku si na tvári upevnite čo najtesnejšie. Na úpravu tvaru môžete použiť kovový pliešok v oblasti nosa. Po tom, ako je respirátor pevne nasadený k tvári, uchopte gumičky a pretiahnite ich za uši. V prípade potreby môžete respirátor na tvári ešte upraviť.

Počas nosenia masky sa nedotýkajte jej prednej časti, pretože sa môže kontaminovať. Ak potrebujete masku upraviť, urobte tak dotykom gumičiek.

Frekvencia výmeny respirátorov na pracovisku závisí od typu respirátora a pracovného prostredia. Je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu a všetky platné predpisy alebo pokyny pre používanie respirátora. Respirátory by sa mali likvidovať po každom použití, keď sa znečistia alebo poškodia. Ide o respirátory, ktoré nemajú vymeniteľný filter.

Ako správne nosiť respirátor s vymeniteľnými filtrami

Správne nosenie takýchto respirátorov vás ochráni pred nebezpečnými chemikáliami, plynmi a parami. V prvom rade je dôležité si vybrať správnu veľkosť. Respirátor by mal byť priliehavý ale nie príliš tesný a nemal by brániť videniu alebo komunikácií.

Pred nasadením respirátora skontrolujte, či na ňom nie sú známky poškodenia, ako sú praskliny alebo trhliny v popruhoch alebo filtračných vložkách. Uistite sa, že filtračné vložky sú správne vložené a zaistené. Filtre by mali byť pred každým použitím nové, poprípade čisté. Pridržte si respirátor na tvári a pretiahnite si popruhy cez hlavu, pričom respirátor umiestnite tak, aby vám zakrýval nos a ústa. Nastavte popruhy, aby ste zaistili bezpečné a pohodlné nosenie.

Pri skladaní respirátora dajte pozor, aby ste ho nevzali rukami za prednú časť. Mohlo by to kontaminovať filtre. Najlepšie je stiahnuť respirátor za popruhy zozadu hlavy dopredu. Po použití uchovávajte respirátor na čistom a suchom mieste, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a akýchkoľvek potencionálnych nečistôt.

Výmena filtrov pri tomto type respirátorov závisí od typu filtra, množstva koncentrácie nečistôt v ovzduší či od rýchlosti dýchania. Ako všeobecné pravidlo niektorí výrobcovia odporúčajú výmenu plynových a výparových filtrov po ôsmich hodinách používania, zatiaľ čo iní môžu odporučiť výmenu už po 30 minútach používania vo vysoko kontaminovanom prostredí. Najvhodnejšie je riadiť sa návodmi na obaloch priamo od výrobcov.

Respirátory sú účinnou ochranou dýchacích ciest pred nečistotami, prachom, chemikáliami, vírusmi či nebezpečnými plynmi. Využiť ich môžete v rôznych odvetviach, podľa ktorých si viete vybrať ten správny model.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *