Blog

Ako sa správne obliecť do ochranného oblečenia

V mnohých priemyselných odvetviach je nevyhnutné nosiť ochranný odev na ochranu pred rizikami na pracovisku. Ochranné odevy môžu siahať od jednoduchých vecí, ako sú rukavice a ochranné okuliare, až po zložitejšie odevy, ako sú celotelové obleky a respirátory. Nosiť ochranný odev však nestačí. Je dôležité, aby ste ho nosili správne, aby ste sa uistili, že je účinný pri ochrane pred potenciálnymi rizikami.

Ochrana tela od hlavy po päty

Ochranné odevy môžu mať rôzne formy, pričom každá je navrhnutá tak, aby poskytovala ochranu pred špecifickými rizikami. Typ potrebného ochranného odevu bude závisieť od povahy práce a potenciálneho rizika. Niektoré bežné typy ochranných odevov zahŕňajú:

Správne sadnutie ochranného odevu a doplnkov

Správne nastavenie ochranného odevu je kľúčové pre zabezpečenie maximálnej ochrany pred potenciálnymi rizikami. Nevhodne padnúci pracovný odev môže nechať odkryté časti tela a ohroziť účinnosť ochranného vybavenia. Práve preto by ste mali dbať na nasledovné kroky:

1. Skontrolujte veľkosť ochranného odevu

Je dôležité zabezpečiť, aby mal ochranný odev správnu veľkosť pre človeka, ktorý ho bude nosiť. Väčšina výrobcov má pri svojich produktoch tabuľku veľkostí, preto je vhodné sa nimi riadiť. Príliš veľké oblečenie môže privodiť problémy kvôli dlhým rukávom či príliš voľnému strihu, a naopak malá veľkosť má tendenciu rýchleho opotrebenia či roztrhania.

2. Skontrolujte nežiadúce medzery

Po nasadení ochranného odevu by mal pracovník skontrolovať akékoľvek medzery, kde odev neprilieha k pokožke. Akékoľvek medzery by sa mali upraviť alebo vyplniť dodatočným ochranným vybavením, ako sú rukavicealebo štíty na tvár. Častokrát sa otvory ochranných odevov izolujú zlepením rukávu s rukavicou, aby neprišlo ku kontaminácii kože, a to najmä pri laboratórnych úkonoch alebo pri práci s baktériami a vírusmi.

3. Skúška pohyblivosti

Je potrebné vykonať v kompletnom ochrannom odeve skúšku pohyblivosti, a to pohybom takým, ktorý prislúcha vašej práci. Či už ide o chodenie, čupenie, sedenie, kľačanie. Správna veľkosť odevu by mala vydržať všetky mechanické pohyby, vďaka čomu viete, že vaše telo bude v bezpečí.

4. Upravte popruhy či všetky nastaviteľné prvky

Mnoho typov ochranných odevov a doplnkov, ako sú respirátory alebo celotelové obleky, má popruhy alebo uzávery, ktoré je potrebné nastaviť tak, aby správne sedeli. Pracovníci by sa mali pri nastavovaní týchto funkcií riadiť pokynmi výrobcu. Nezabudnite, v ochrannom oblečení sa musíte cítiť pohodlne.

Nosenie správneho ochranného odevu a ochranných pomôcok je nevyhnutné v mnohých odvetviach a situáciách na ochranu pred potenciálnymi rizikami a zraneniami. Je dôležité si starostlivo vybrať vhodné oblečenie a ochranné pomôcky pre konkrétnu úlohu a zabezpečiť, aby dobre sedelo a pokrývalo všetky oblasti tela, ktoré potrebujú ochranu. Pravidelné kontroly a údržba ochranného odevu sú tiež kľúčové, aby ste zabezpečili, že zostane účinný a v dobrom stave.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *