Blog

5 tipov, ako udržať pracovný odev v dobrej kondícii

Všetci z nás využívame pracovné oblečenie, na ktoré sa môžeme spoľahnúť. Či už pracujete v ťažkých podmienkach alebo vyžadujete pohodlnosť, materiál je základnou zložkou funkčného odevu. Na to, aby vám pracovné oblečenie slúžilo dlhú dobu, je potrebné sa oňho starať a pravidelne ho ošetrovať. Prinášame vám 5 univerzálnych tipov na to, ako si udržať pracovný odev čistý a funkčný, aby vám poslúžil ešte mnoho smien.

Pravidelne kontrolujte stav vášho oblečenia

Niekedy sa ani nenazdáte a na vašej pracovnej bunde chýba gombík, alebo si vo vrecku nohavíc nájdete dieru, v ktorej sa vám strácajú pracovné pomôcky. Väčšina ľudí kontrolu pracovného odevu podceňujú, najmä ak ide o malé a nepovšimnuté vady. Vďaka kontrolám môžete predísť väčším potrebným opravám a tiež zbytočným výdavkom. Takže, ak sa budete obliekať do pracovného odevu, venujte chvíľu času prezretiu švov, vreciek či zapínaniu.

Rovnakú pozornosť venujte aj čistote oblečenia. Nečistoty vpité do materiálu odevu môžu poškodiť membrány pri špeciálnych tkanivách, čím dokážu stratiť kvality, ktoré by malo oblečenie ponúkať. Či už máte pri práci montérkové oblečenie alebo reflexný odev, čistota oblečenia je prioritou. V nasledujúcich odstavcoch vám dáme tipy na odstránenie najčastejšie vzniknutých škvŕn na pracovnom oblečení.

Poraďte si so škvrnami

Okrem klasického prania sa stretávame s neočakávanými škvrnami od tekutín, s ktorými prichádzame do kontaktu pri práci. Môže ísť o klasické prateľné škvrny, ale aj také, s ktorými si obyčajný prací prášok neporadí.

Olejové škvrny

Mastné škvrny na oblečení sú nepríjemnou záležitosťou mechanikov či kuchárov. Objavia sa nečakane rýchlo, no ich vyčistenie trvá o čosi dlhšie. Pred samotným čistením sa pokúste čo najdôkladnejšie odstrániť prebytočný olej papierovou utierkou alebo handričkou. Oblečenie následne vyperte. Ak vám tento krok nepriniesol želaný výsledok, vyskúšajte na lokálne odstránenie škvrny saponát alebo pastu zo sódy bikarbóny. Mimo kuchyne vyskúšajte použiť technický benzín, ktorý je všetkým známy ako odmasťovač.

Betón a cement

Pri betóne či cemente riešime čistenie z dvoch smerov. Nečistoty suchého a mokrého betónu/cementu. Pri suchom stave, teda ešte nezmiešanom, dajte pozor na to, aby sa oblečenie nedostalo do kontaktu s vodou. Cement či betón jemne zmeťte štetcom, aby ste odstránili čo najviac betónového prachu. Následne umyte ako obvykle.

Pri mokrom betóne/cemente použite špachtľu alebo čokoľvek, čím ich viete zoškriabať. Ak ste zvládli zoškriabať veľkú časť týchto nečistôt z látky, prejdite na ručné pranie a lokálne zašpinenú látku prepierajte, dokým sa betón/cement nevymyje. Udržujte látku mokrú, aby betón/cement nestvrdol.

Krv

Áno, aj to sa občas stáva, a dokonca aj mimo lekárskeho povolania. Čerstvú krv vzniknutú napríklad pri poranení viete z oblečenia dostať jednoducho, s pomocou studenej vody. Voľný prúd vody vymyje krv takmer na 100 %. V prípade pretrvávajúcich škvŕn, alebo škvŕn zo zaschnutej krvi odporúčame slanú vodu alebo prací prášok.

Hrdza

V boji proti hrdze si skvelo poradí zmes citrónovej šťavy a soli, ako aj ocot. Okrem iného nájdete množstvo odstraňovačov škvŕn na hrdzu, ktoré si s týmto neduhom poradia.

Perte menej a správne

Príliš časté pranie odevov môže v skutočnosti spôsobiť poškodenie vlákien, a tým znížiť životnosť. Okrem iného je časté pranie viditeľné aj pri farebných odevoch, ktorých saturácia sa pracími cyklami vytráca. Pracovný odev nepotrebuje byť praný tak často, ako každodenné oblečenie. Ak vaše pracovne oblečenie nie je zašpinené, no chcete ho trochu osviežiť, zaveste ho na čerstvý vzduch alebo do zaparenej kúpeľne. Vzduch dokáže skvelo eliminovať zatuchnuté pachy či pachy z chemických látok, ktoré sa môžu vyskytovať aj na vašom pracovisku.

Vedzte, ako uskladniť pracovný odev

Najlepším spôsobom, ako si uložiť pracovné oblečenie je na miesto bez vlhkosti a slnečných lúčov. Vďaka tomu si materiál zachová svoju farbu a tiež vlastnosti. Neodporúčame oblečenie skladať na dlhú dobu. Ak ich zložíte za mokra, môžu sa zraziť a ak sú uložené za sucha, vytvoria sa záhyby, ktoré dokážete ťažko vyžehliť, najmä ak ide o tvrdšie a odolnejšie materiály. Ideálne je, ak si vašu pracovnú bundu zavesíte na vešiak a uložíte do skrine. V prípade bavlnených materiálov môžete suché oblečenie odložiť aj zložené.

Pochopte náležitosti svojho pracovného oblečenia

Ak chcete, aby vám pracovný odev slúžil čo najdlhšie, je dôležité aby ste pochopili, čo môže a čo nie. Niektoré odevy nie sú určené na pranie v práčke, preto je potrebné ich vyčistiť jemnou kefkou a ručným praním. Iné zas neznesú vodu takmer vôbec. Na vyčistenie škvŕn postačí jemne vlhká handrička. Takto sa staráme prevažne o polyesterové a PES materiály, ktoré majú vlastnosti vodeodolnosti. Z tohto materiálu nájdete odolné bundy či pracovné nohavice.

V prípade polyakrylu, používaného prevažne na vrchné vrstvy mikín, búnd či nohavíc, perte takýto odev na nižších teplotách, nakoľko môže byť citlivý na teplo. Bavlnu môžete prať až do teploty 95 stupňov. Farebným prírodným tkanivám stačí teplota 60 stupňov, aby sa predišlo vyblednutiu farieb.

Najlepšiu starostlivosť dáte oblečeniu tak, že si pozorne prezriete štítok na vnútornej strane každého pracovného oblečenia, vďaka čomu zistíte, ako prať, sušiť či žehliť daný kus odevu. Pracovné oblečenie by malo vydržať aj náročné pracovné podmienky. Aj napriek tomu je potrebné starostlivo dbať na jeho údržbu tak, aby vám vydržalo čo najdlhšie v rovnakej alebo podobnej forme, v akej ste ho zakúpili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *