Blog

Pracovná obuv pre elektrikárov a montážnych technikov

V elektrotechnickom priemysle zohráva pracovná obuv kľúčovú úlohu pri zabezpečení ochrany, komfortu a efektívnosti pracovníkov. Elektrikári a montážni technici sa denne stretávajú s rôznymi technickými výzvami a potrebujú oblečenie a obuv, ktoré zodpovedá ich špecifickým potrebám. V tomto prípade musí obuv podliehať niekoľký normám, podľa ktorých si viete vybrať ideálny pár pracovnej obuvi.

Normy, ktoré musí pracovná obuv pre elektrikárov a montážnych technikov spĺňať

Pracovná obuv pre elektrikárov a montážnych technikov musí spĺňať špecifické normy a štandardy na zabezpečenie bezpečnosti a ochrany pred elektrickými rizikami a inými nebezpečenstvami spojenými s ich prácou. Tu sú niektoré z dôležitých noriem, ktoré by mala táto obuv spĺňať:

Norma EN ISO 61482-1-2 sa týka ochrany proti termickým nebezpečenstvám v dôsledku elektrických oblúkov. Pracovná obuv, ktorá spĺňa túto normu, je určená na ochranu pred tepelnými účinkami pri kontakte s elektrickým oblúkom.

Norma EN 50321-1 sa týka obuvi pre elektrikárov pracujúcich pri nízkych napätiach a elektrických zariadeniach. Obuv podľa tejto normy by mala chrániť pred nebezpečím výbojov elektrickej energie.

Norma EN 20349-1 sa týka obuvi s izolačnými vlastnosťami pre nízke napätia až do 1000 V. Takáto obuv by mala mať vysoký izolačný odpor na ochranu pred elektrickým prúdom.

Kategórie pracovnej obuvi pre elektrikárov a montážnych technikov

Pri týchto profesiách môžeme zahrnúť pracovnú obuv (O)bezpečnostnú obuv (S). Rozdiel je v tom, že bezpečnostná obuv je vybavená bezpečnostnou špicou. Následne sa obuv charakterizuje číslom, pod ktorým sa nachádzajú normy, ktoré musí obuv spĺňať (napríklad, O1, O2, S1, S2,..)

Písmeno B, ktoré sa môže za písmenami O a S nachádzať, charakterizuje pracovnú alebo bezpečnostnú obuv, ktorá musí spĺňať základné a normou presne zadefinované požiadavky týkajúce sa: tvaru, zvršku, podšívky, jazyka, podošvy a celkového prevedenia.

Číslo 1 musí spĺňať základné požiadavky a k tomu disponovať uzatvorenou zadnou časťou, antistatickými vlastnosťami a absorpciou v päte.

Číslo 2 musí spĺňať predchádzajúce požiadavky spolu s odolnosťou voči prieniku a absorpcií vody. Táto kategória nemusí byť rovnako dôležitá pre elektrikárov, ako pre montážnych technikov.

Číslo 3 musí spĺňať predchádzajúce požiadavky spolu s odolnosťou proti prepichnutiu a disponovaním podošvou s dezénom.

Číslo 4 charakterizuje celogumenú alebo celoplastovú obuv, ktorá musí spĺňať základné požiadavky spolu s absorpciou v päte a antistatickými vlastnosťami.

Číslo 5 charakterizuje rovnakú obuv ako z kategórie 4  s normou odolnosti proti prepichnutiu a podošvou s dezénom.

Okrem toho poznáme skratky, ktoré by ste pri pracovnej obuvi mali určite hľadať. Písmeno C charakterizuje vodivú obuv, písmeno A zas antistatickú obuv a písmeno I je pre elektricky izolačnú obuv.

Pracovná obuv pre elektrikárov a montážnych technikov z našej ponuky

Takmer všetky typy pracovnej obuvi sú vhodné pre profesie, ktoré sú pre tento článok charakteristické. Pre prácu v nenáročných pracovných podmienkach môžete zvoliť pracovné sandále, ktoré dodávajú ochranu vašim chodidlám bez ochrany členkov či holene. Pracovné poltopánky sú o čosi vystuženejšie než sandále, preto poskytujú o niečo vyššiu ochranu, najmä v oblasti pod členkom či v oblasti nártu. Členková či poloholeňová obuv je o čosi vyššia a môže byť skvelá pri montážnych alebo elektrikárskych prácach v exteriéri či náročnejších pracovných podmienkach. Nech už si vyberiete akýkoľvek typ pracovnej obuvi, veríme, že sa budete cítiť pohodlne a v bezpečí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *