Blog

Ktoré druhy pracovných rukavíc sú najodolnejšie voči perforácii a pretrhnutiu?

Na trhu existuje množstvo pracovných rukavíc, ktoré by mali odolávať vysokej mechanickej záťaži. Nie však každý typ či materiál zodpovedá pracovnej činnosti, kde je táto záťaž na pravidelnej báze. Preto vám v tomto článku predstavíme niekoľko typov pracovných rukavíc a ich odolnosť voči perforácií a pretrhnutiu, od najmenej po najviac odolné.

Latexové a nitrilové pracovné rukavice

Latexové a nitrilové rukavice u nás nájdete v sekcií jedorázových rukavíc. Vzhľadom na to, že ide o jednorázové rukavice, sú vhodné pre potravinársky, laboratórny či farmaceutický priemysel.

Latexové rukavice sú elastické a majú schopnosť zvládnuť mierne perforácie alebo pretrhnutia pri bežných pracovných úlohách, ako je manipulácia s nástrojmi alebo materiálmi s malými ostrými hrotmi. Avšak pri extrémnych situáciách alebo dlhodobom kontakte s agresívnymi chemikáliami môžu byť menej odolné.

Nitrilové rukavice majú vyššiu odolnosť voči perforácii a pretrhnutiu v porovnaní s latexovými rukavicami. Sú vhodné pre náročnejšie úlohy, vrátane práce s chemikáliami, olejmi a ostrými predmetmi. Nitrilové rukavice sú tiež často považované za odolnejšie voči riziku pretrhnutia.

Gumené pracovné rukavice

Gumené pracovné rukavice majú významnú odolnosť voči perforácii a pretrhnutiu, čo ich robí vhodnými pre niektoré špecifické pracovné prostredia a úlohy. Tieto rukavice sú schopné zvládnuť miernu až strednú záťaž, vrátane manipulácie s ostrými predmetmi, chemikáliami a hrubými materiálmi. Ich odolnosť môže byť vylepšená výberom rukavíc s väčšou hrúbkou alebo špeciálnym materiálom na zvýšenie ochrany. Je však dôležité mať na pamäti, že gumené rukavice nie sú nezničiteľné, preto dbajte na ich pravidelnú výmenu.

Textilné pracovné rukavice

Textilné pracovné rukavice, ktoré sú vyrobené z rôznych textilných materiálov, majú obmedzenú odolnosť voči perforácii a pretrhnutiu v porovnaní s inými typmi rukavíc. Sú schopné zvládnuť mierne záťaže, ako je manipulácia s nástrojmi, drevenými materiálmi alebo inými tupými predmetmi.

Ich odolnosť môže byť vylepšená použitím textilných rukavíc s pevnými výstuhami alebo vrstvami, ktoré poskytujú lepšiu ochranu. Môžete tiež zvoliť pracovné rukavice koža-textil alebo máčané pracovné rukavice, ktoré poskytujú vyššiu odolnosť proti pretrhnutiu. V prípade práce s ostrými alebo nebezpečnými materiálmi je však lepšie zvážiť nasledujúce dva typy pracovných rukavíc.

Kožené pracovné rukavice

Kožené pracovné rukavice sú známe svojou vysokou odolnosťou voči perforácii a pretrhnutiu, čo ich robí vhodnými pre širokú škálu pracovných úloh a prostredí. Tieto rukavice sú schopné zvládnuť strednú až ťažkú záťaž, vrátane manipulácie s ostrými nástrojmi, hrubými materiálmi a hrotitými predmetmi. Ich odolnosť je často závislá na hrúbke a kvalite kože, pričom rukavice vyrobené z hrubšej a pevnejšej kože poskytujú vyššiu ochranu.

Okrem toho má tento typ pracovných rukavíc špecifické výhody, ako je odolnosť voči treniu, chemikáliám a teplu. Sú obľúbené pri práci v stavebnom priemysle, pri manipulácii s kovovými materiálmi a v iných prostrediach, kde je potrebná spoľahlivá ochrana rúk.

Kovové pracovné rukavice

Kovové pracovné rukavice sú špeciálne navrhnuté na vysokú odolnosť voči perforácii a pretrhnutiu. Tieto rukavice sú schopné zvládnuť extrémnu záťaž a sú vhodné pre mnohé náročné pracovné prostredia a činnosti. Tu sú niektoré hlavné výhody týkajúce sa ich odolnosti:

  • Vysoká odolnosť voči perforácii
  • Ochrana pred pretrhnutím
  • Kvalitné a odolné materiály
  • Vhodné pre najnáročnejšie pracovné profesie či úkony

Vzhľadom na ich vysokú odolnosť voči perforácii a pretrhnutiu sú kovové rukavice nevyhnutné v prostrediach, kde je potrebná maximálna ochrana rúk pred ostrými a hrotitými predmetmi.

Ako už môžete vedieť, rôzne typy pracovných rukavíc poskytujú rôznu záťažovú schopnosť, preto je potrebné si vybrať také, ktoré sú vašej profesií či činnosti ideálne. Nie je potrebné vyberať tie najodolnejšie, pokiaľ to vaša pracovná činnosť nepotrebuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *