Blog

Ako sa chrániť pri pieskovaní?

Pokiaľ pracujete v oblasti pieskovania, isto viete, že ochrana seba samého je veľmi dôležitým aspektom, ktorým netreba opovrhovať. Či už ide o ochranu dýchacích ciest, oči alebo celého tela, zistite, aké materiály vás za každú cenu uchránia pred abrazívnymi časticami.

Čo je pieskovanie?

Pieskovanie je forma mechanickej úpravy povrchov, ktorá sa delí na pneumatické pieskovanie a pieskovanie metaním. Ide o proces, pri ktorom sa zmes abrazívneho média (najčastejšie piesku) a stlačeného vzduchu sústredí vysokou rýchlosťou na pieskovaný povrch, čím sa čistí, odstraňuje hrdza alebo brúsi.

Riziká spojené s pieskovaním

Pieskovací proces vytvára jemné častice prachu, ktoré môžu byť vo vzduchu dlhú dobu. Pracovníci vystavení tomuto prachu sú ohrození respiračnými problémami, ako je kašeľ, dýchavičnosť a v najhorších prípadoch chronické respiračné ochorenia. Používanie rôznych abrazívnych materiálov, ako je piesok, sklo alebo kovové častice, môže zvýšiť riziko vzniku respiračných ochorení. Niektoré z týchto materiálov môžu byť toxické alebo spôsobovať alergické reakcie.

Aby sa minimalizovali tieto riziká, je nevyhnutné, aby pri pieskovaní boli dodržiavané prísne bezpečnostné smernice a používalo sa primerané ochranné vybavenie, ako sú respirátory, ochranné okuliare, ochranné slúchadlá a vhodné pracovné odevy, ktorým sa v ďalšej časti článku venujeme.

Číslo jeden v ochrane pri pieskovaní

Dýchací prístroj na pieskovanie je hlavným bezpečnostným vybavením pri práci s pieskovacím zariadením, kde je vysoká expozícia prachu a potenciálne toxických látok. Tieto prístroje chránia dýchacie cesty pred vdychovaním nebezpečných častíc do ústnej a nosovej dutiny a tak zabezpečujú vaše zdravie a bezpečnosť.

Respirátory s filtráciou

Špeciálne respirátory obsahujú filtre, ktoré zachytávajú prachové častice a toxické látky. Filtre môžu byť N95, N99, alebo N100, pričom vyšší stupeň značí väčšiu schopnosť zachytávať jemné častice. Pri výbere tohto typu ochrany dýchacích ciest je potrebné myslieť aj na ochranu očísluchu.

Polomasky s vymeniteľnými filtrami

Polomasky pokrývajú nos a ústa a obsahujú vymeniteľné filtre. Sú vhodné pre stredne až vysoko toxické prostredia. Rovnako ako pri respirátoroch, aj v tomto prípade nezabúdajte na ochranné okuliare či ochranu sluchu.

Dýchacie prístroje

Tieto prístroje poskytujú čistý vzduch pomocou dlhej hadice, ktorá je oddelená od pracovnej oblasti. Sú ideálne pre extrémne podmienky s vysokým výskytom nebezpečných látok. Ide o najpokročilejšiu technológiou v ochrane pri pieskovaní.

Aký odev zvoliť?

Pri pieskovaní je dôležité zvoliť vhodný ochranný odev, ktorý chráni telo pracovníka pred prachom, pieskom a potenciálnymi nebezpečnými látkami. Pracovné overaly sú vynikajúcim riešením, pretože pokrývajú celé telo a zabraňujú prachu a piesku vniknúť pod odev. Môžete si vybrať aj z jednorázových modelov. V prípade, že vám overal nesedí, zvoľte pracovné nohavice s náprsenkoupracovnú montérkovú bundu s ochranným zapínaním. Nezabúdajte tiež na ochranné pracovné rukavice z odolných materiálov, ktoré chránia vašu pokožku.

Akú obuv zvoliť?

Pri pieskovaní je dôležité zvoliť vhodnú obuv, ktorá poskytne bezpečnosť a ochranu nôh pred prachom, pieskom a možnými nebezpečnými látkami. Pracovnú obuv môžete zvoliť podľa nasledujúcich požiadaviek:

Nezabúdajte – pri pieskovaní je najdôležitejšia ochrana dýchacích ciest a zraku. Všetky ostatné prvky pracovného odevu a ochranný pomôcok sú iba prínosom pre bezpečnejšiu a komfortnejšiu prácu. Vyberte si u nás zo širokej ponuky pracovných overalov, kompozitnej obuvi, pracovných rukavícochranných prostriedkov pre čo najbezpečnejšiu práci pri práci s voľne pohybujúcimi sa abrazívnymi časticami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *