Blog

Reflexné pracovné oblečenie v žltej alebo oranžovej farbe?

Voľba farieb pre pracovné odevy

Voľba farieb sa nezdá vždy ako zjavná obava, pokiaľ ide o OOP.

Či sú gumené chemické rukavice zelené alebo čierne … či je váš klobúk modrý alebo žltý … či je ochranný postroj na ochranu pred pádom čiernou alebo červenou. Toto ťažko prekonáva niekoho myseľ.

Existuje však jeden typ OOP, kde farba má veľký rozdiel: oblečenie s vysokou viditeľnosťou.

Nikto by nechcel nosiť vysoko bezpečnú vestu v čiernej alebo matnej farbe. Ale čo tie blýskavé žiarivky? Záleží na tom, že vaša bezpečnostná vesta je žiarivka žltá alebo žiarivka oranžová? Alebo je to všetko o preferenciách?

Fluorescečné farby sú dobre viditeľné. Sú to špecifické farby – žltá, oranžová a červená.

Všetky tieto farby sú viditeľné. Problém je v tom, že si musíte byť istí, že ste viditeľní pri akýchkoľvek podmienkach. To platí najmä v prípade, že pracujete napríklad v blízkosti vozidiel, strojov a podobne. Nezáleží na tom, či je to na ceste alebo usmerňujete premávku na letisku. Potrebujete, aby ste boli viditeľní a aby ste mohli byť jasne a okamžite identifikovateľní.

Kde budete  pracovať?

Prvá vec, ktorú musíte zvážiť pred rozhodnutím o farbe, je miesto, kde budete pracovať. Robíte práce na cestách vo vidieckej oblasti obklopenej poliami a stromami? Budete pokladať chodník v centre mesta? Alebo budete pracovať na prašnom stavenisku?

Premýšľajte o farbách, ktoré budú okolo vás a vyberajte farbu, ktorá kontrastuje s miestom.

Čím budete obklopený?

Vedieť, čo presne vás obklopuje, je tiež veľkým plusom. Nestačí len vedieť, že budete pracovať na vidieckej ceste alebo na stavenisku. To vám nepovie všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste si vybrali správnu farbu vášho ochranného odevu. Vždy sa snažte výber reflexného pracovného oblečenia prispôsobiť prostrediu.

Žltá vesta s vysokou viditeľnosťou

Ako si viete predstaviť, najhorší čas na pozorovanie akejkoľvek farby je medzi súmrakom a úsvitom. Je to preto, že nie je dostatok svetla na dobrý kontrast.

Používajte fluorescenčné žlté oblečenie, keď pracujete v podmienkach s nízkym osvetlením. Tieto podmienky zahŕňajú súmrak alebo noc. Je to jednoduchšia farba a je viditeľnejšia pri slabom osvetlení viac ako žiarivka oranžová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *