Blog

Všetko čo potrebujete vedieť o špiciach a planžetách pri pracovnej obuvi

Pracovná obuv je nevyhnutnou súčasťou ochranných pomôcok, ktoré musia mnohí zamestnanci nosiť, aby sa zaistila ich bezpečnosť pri práci. Niektoré pracovné pozície si však vyžadujú vyššiu dávku ochrany nôh, ako iné. Práve preto prichádza na scénu pracovná obuv s kompozitnou špicou či planžetou, ktorá odolá nárazom, prepichnutiu a mnohým iným nástrahám, na ktoré pri práci môžete naraziť.

Zatiaľ čo tradičné oceľové špičky a planžety boli priemyselným štandardom už desaťročia, kompozitné materiály sa v posledných rokoch objavili ako populárna alternatíva. Kompozitné špičky a podošvy ponúkajú niekoľko výhod oproti svojim oceľovým náprotivkom, vrátane nižšej hmotnosti, zlepšenej izolácie a nevodivých vlastností. Na čo teda slúžia tieto ochranné prostriedky?

Ochranné špice

Medzi bezpečnostné prvky pracovnej obuvi zaiste patria ochranné špice, ktoré sú určené na ochranu prstov na nohách pred padajúcimi predmetmi či zvýšeným tlakom na ne. Rozdeľujú sa na kovové a kompozitné špice. Kovové špice sú vyrobené prevažne z ocele, preto sú pomerne ťažšie pri nosení. Skvelo ich v súčasnosti nahrádzajú kompozitné špice. Tie sú vyrobené z ľahkých materiálov ako je kevlar, uhlíkové vlákno alebo plast a sú nekovové, čo z nich robí vynikajúcu alternatívu k oceľovým špičkám.

Kompozitné špice sú tiež odolné voči elektrickému nebezpečenstvu a majú vyššiu izoláciu ako oceľové špičky. Sú tiež pohodlnejšie na nosenie, pretože nevedú teplo ani chlad. Kompozitnú špicu nájdete u množstva druhov pracovnej obuvi, vrátane členkovej obuvi, pracovných sandál, poltopánok a zimnej či poloholeňovej obuvi.

Planžety

Planžeta je v postate vložka, ktorá sa pridáva do vnútra pracovnej topánky alebo čižmy, aby poskytla ďalšiu vrstvu ochrany spodnej časti chodidiel. V pracovnej obuvi slúži ako bezpečnostný prvok na ochranu chodidiel pred prepichnutím. Typicky je vyrobená z materiálov, ako je kevlar alebo oceľ a je vložená do topánky medzi stielku a podrážku. Ochranné planžety môžu zabrániť zraneniam spôsobenými ostrými predmetmi, ako sú klince, sklo alebo kovové úlomky.

Obuv s planžetami sa často používa v odvetviach ako je stavebníctvo, výroba a práca v skladoch, ale aj pri remeselných výrobách, napríklad v drevárskom, sklenárskom alebo klampiarskom odvetví. Sú však vhodné pre všetky prostredia, kde sú pracovníci vystavení riziku stúpnutia na nebezpečné predmety. Planžety sú prídavným ochranným prostriedkom pracovnej obuvi a nikdy sa nenachádzajú v pracovnej obuvi samé, ale v spojení s kompozitnou špicou. V našej ponuke preto nájdete obuv s ochrannou špicou a planžetou zároveň, a to v kategóriách pracovných sandálov, členkovej obuvi, pracovných poltopánok, poloholeňovej obuvi alebo zimných pracovných topánok.

Normy pracovnej obuvi s kompozitnou špicou a planžetou

Existuje mnoho noriem, ktoré charakterizujú pracovnú obuv. V tomto článku sa však budeme venovať iba tým, ktoré zastrešujú pracovnú obuv s kompozitnou špicou a planžetou. Všeobecná norma pre bezpečnostnú obuv je EN 20345, ktorá charakterizuje obuv vybavenú ochrannými prvkami, ktorá chráni pracovníkov pred úrazmi, ku ktorým by mohlo dôjsť. Jedná sa konkrétne o špičku a planžetu. Druh pracovnej obuvi s týmito ochrannými prvkami sa označujú písmenom S, ktoré je odvodené od anglickej frázy „safety footwear“, v preklade bezpečnostná obuv.

V kategórii pracovnej obuvi pod skratkou S sa nachádza niekoľko ďalších, ktoré charakterizujú pracovnú obuv s ochrannými doplnkami:

  • SB = základné požiadavky na bezpečnostnú obuv (obsahujúce bezpečnostnú tužinku),
  • S1 = Vlastnosti kategórie SB v spojení s uzavretou oblasťou päty, antistatickými vlastnosťami a absorpciou energie v oblasti päty,
  • S1P = Vlastnosti kategórií SB a S1, s pridaním ochrannej planžety,
  • S2 = Vlastnosti kategórie S1 v spojení s prienikom a absorpciou vody,
  • S3 = Vlastnosti kategórie S2 v spojení s odolnosťou podošvy proti prepichnutiu a podošvy s dezénom.

Okrem hlavných skratiek tiež môžete prihliadať na ďalšie doplnkové požiadavky, ako sú antistatické vlastnosti (A), elektricky izolačná obuv (I), odolnosť proti vode (WR), ochrana členka (AR), odolnosť proti prepichnutiu (P) a mnoho ďalších.

Ochranné špice a planžety sú obľúbenou voľbou pri výbere pracovnej obuvi pre tých, ktorí uprednostňujú pri práci ako pohodlie, tak aj kvalitu a bezpečnosť. Pri výbere vhodnej pracovnej obuvi je dôležité zvážiť terén a nebezpečenstvá vášho pracoviska. Napríklad, protišmykové podrážky sú vhodné pre ľudí, ktorí pracujú vo vlhkom alebo klzkom prostredí, zatiaľ čo podrážky odolné proti prepichnutiu sú ideálne pre tých, ktorí pracujú v stavebníctve alebo vo výrobnom priemysle. Je tiež dôležité zabezpečiť, aby vaša pracovná obuv spĺňala príslušné bezpečnostné normy pre váš priemysel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *